Search
Close this search box.

Nikki Szofia nieuwe stadsdichter van Amstelveen

Een Stadsdichter die niet in Amstelveen woont, maar er wel graag wil wonen. Dat is Nikki Szofia sinds vorige week. Zij gaat de komende twee jaar tijdens diverse Amstelveense evenementen en bijeenkomsten de stad op poëtische wijze beschrijven.

Als spoken-word-artiest, singer-songwriter, kleinkunstenaar en dichter wist Nikki met haar optreden de zaal te overtuigen. Ze werd door juryvoorzitter wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur) geroemd om haar performance: “Nikki straalt een brok energie uit waarin haar originele wijze van voordragen opvalt. Zonder af te doen aan de prestaties van de andere kandidaten. Zo verschillend van elkaar en daarom ook lastig om een oordeel te vellen. Toch vinden we dat Nikki de beste is om voor ons de komende jaren als Amstelveense stadsdichter te dichten!”

Voor veel Amstelveners is Nikki geen onbekende. Ze werkt bij Libris/Venstra en is daar ook host  van het maandelijkse Poëziecafé 102 in Venstra Café. Over dat ze niet in Amstelveen woont was ze kort maar krachtig na de benoeming: “Heeft er nog iemand woonruimte?”

Lovende woorden

De andere kandidaten Madelijn Storm van Leeuwen, Amanda ten Cate en Maarten van Petersen droegen net als winnaar Nikki een aantal gedichten voor. Voor hen waren lovende woorden omdat zij met hun prestaties het de jury heel moeilijk maakten. De jury bestond naast juryvoorzitter Herbert Raat verder uit Marjolijn Feringa (interim directeur Bibliotheek Amstelland, Jacobine van den Hoek (schrijfster en columniste) en Appel Toussaint (jongerenadviseur kunst en cultuur).

De stadsdichter gaat voor een periode van twee jaar dichten over Amstelveen en zal geregeld optreden bij evenementen of bijeenkomsten . Bijvoorbeeld de nieuwjaarsreceptie, dodenherdenking, evenementen van de gemeenteraad, feesten in het Stadshart.

Foto: gemeente Amstelveen

Advertenties