Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onsmakelijke TikToks over leraren en leerlingen: ook in Amstelveen schieten Gossip Girl-accounts als paddenstoelen uit grond

In Amstelveen zijn de afgelopen dagen veel nieuwe zogeheten Gossip Girl-accounts gestart op TikTok. De laatste tijd krijgt het fenomeen landelijke media-aandacht en dit lijkt veel jongeren juist te stimuleren om een account te starten.

Op een Gossip Girl-account wordt juice (roddels) over de school verspreid. Dit varieert van een simpel grapje over een docent of leerling tot heftige (seksuele) insinuaties. De roddels kunnen anoniem worden ingestuurd naar een account dat eveneens anoniem is. 

Uit onderzoek van NOS Stories blijkt dat de mensen achter een account vaak zelf het slachtoffer zijn geweest van pesten. De opvatting is dat ze op een anonieme en veilige manier die mensen nu kunnen terugpakken. 

Juice over leraren

Van elke Amstelveense middelbare school is wel een Gossip-kanaal. Het account met de meeste volgers is die van het Amstelveen College alleen bevat deze nog geen roddels. Op account voor het HWC en KKC valt wel het een en ander te lezen. 

Vooral de juice bij het KKC gaat ver. Zo wordt beweerd dat een leraar zijn eigen sperma had meegenomen om te onderzoeken en wordt er ook melding gemaakt van het feit dat een jongen uit de onderbouw zich oraal had laten bevredigen door een andere jongen uit de onderbouw. Bij de leraren wordt wel de naam genoemd. Bij de leerlingen alleen een voorletter.

Gezamenlijke aanpak

1Amstelveen heeft alle middelbare Amstelveense scholen om een reactie gevraagd, maar alleen het HWC was bereid om voor de camera te reageren. 

“Er wordt met name aan jonge leerlingen duidelijk gemaakt dat ze goed moeten nadenken waar ze social media voor gebruiken”

Bert Kozijn, rector HWC

Rector Bert Kozijn van het HWC beaamt dat alle Amstelveense scholen met het fenomeen Gossip Girl te maken hebben. “We vinden het allemaal heel erg vervelend. Op alle scholen op Amstelveen wordt er veel voorlichting over gegeven. Er wordt met name aan jonge leerlingen duidelijk gemaakt dat ze goed moeten nadenken waar ze social media voor gebruiken.” Kozijn benadrukt dat de scholen gezamenlijk optrekken om de problemen op social media aan te pakken.

Onsmakelijke berichten

Het KKC heeft de ouders in een brief geïnformeerd over het bestaan van Gossip Girl-acounts over de school. “Het betreft veelal onsmakelijke berichten die volledig uit de lucht gegrepen zijn, maar toch schadelijk kunnen zijn voor collega’s en leerlingen. Het moge duidelijk zijn dat wij ons als school hiervan distantiëren.”

Het KKC laat verder in de brief weten dat tijdens de mentorlessen aandacht zal worden gegeven aan het fenomeen. De school roept ook op om zeker contact met de school op te nemen indien een kind slachtoffer is geworden van de roddels.

1Amstelveen heeft ook via een zogenoemde Direct Message contact proberen te leggen met de personen achter de accounts om erachter te komen waarom zij dergelijke roddels verspreiden. Ondanks de garantie van anonimiteit is op deze verzoeken niet gereageerd.

Advertenties