Search
Close this search box.

Parkeerverwijssysteem in Oude Dorp om onnodig rondjes rijden tegen te gaan

Omdat de parkeerdruk in het Oude Dorp is toegenomen, is er nu op twee plekken (voor een bedrag van in totaal 45.000 euro ex BTW) een zogenoemd parkeerverwijssysteem geplaatst. Hierop is te zien hoeveel plekken er nog vrij zijn op de parkeerterreinen bij het raadhuis en de Doorweg.

De displays met actuele beschikbaarheid staan ter hoogte van het parkeerterrein bij de Doorweg (voor verkeer vanuit noordelijke richting) en ter hoogte van de museumtramlijn op de Handweg (voor verkeer vanuit zuidelijke richting). De displays geven van drie terreinen de bezetting aan: de parkeerplaats bij het raadhuis, de blauwe zoneplaatsen bij het raadhuis en het parkeerterrein bij de Doorweg. Aangegeven wordt het aantal plekken dat beschikbaar is. Als er geen plekken meer zijn, wordt dit aangegeven met ‘vol’.

Op de parkeerterreinen bij de Doorweg en het raadhuis zijn bij de ingang telsensoren geplaatst die het aantal in/uitrijdende voertuigen registreren. Bij de blauwe zone is in de grond een sensor per parkeerplaats aangebracht die de bezetting van de parkeerplaats registreert en ook hoe lang er is geparkeerd. Op basis hiervan wordt de bezetting van de parkeerterreinen berekend.

“In het kader van de verkeersveiligheid en de duurzaamheid is het onwenselijk als automobilisten onnodig rondrijden op zoek naar een parkeerplek,” zegt wethouder Herbert Raat. “Vorig jaar plaatsten we op uitvalswegen richting het Oude Dorp verwijzingsborden naar de verschillende parkeerterreinen. Nu hebben we daar een parkeerverwijssysteem aan toegevoegd, waarop live te zien is hoeveel parkeerplekken nog beschikbaar zijn. In de plannen die we momenteel maken voor de ontwikkeling van de Noordelijke Poeloever, het Oude Dorp en het toekomstige A9-dek zoeken we naar een langetermijnoplossing om te voldoen aan de parkeerbehoefte.”

Advertenties