In Amstelveen is nog niet hardop nagedacht over het bestaan van de Prins Bernhardlaan in onze gemeente. In oktober werd bekend dat de prins lid is geweest van de NSDAP. Extra pijnlijke bijkomstigheid in Amstelveen is dat aan de Prins Bernhardlaan het monument ‘Nooit meer teruggekomen’ staat. Met dit in 2020 onthulde kunstwerk worden de omgekomen Amstelveners in de Tweede Wereldoorlog herdacht.
Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft vanmorgen bekendgemaakt dat de naam wordt veranderd in het Cultuurfonds. Dit tot instemming van het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël.
,,Het is goed om afstand te nemen van deze beladen naam. Het is nu belangrijk dat er een gedegen onderzoek komt naar de rol van de prins ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. We moeten nu afgaan van een document, maar er is nog heel veel onduidelijk”, zegt directeur Naomi Mestrum tegenover het AD.
Vermelding van nazi-verleden
Sinds het bekend worden van het NSDAP-lidmaatschap van prins Bernhard is in Amstelveen nog niet hardop nagedacht of de naam van de Prins Bernhardlaan behouden moet blijven. In Utrecht heeft men wel actie ondernomen. Daar gaat op de straatnaambordjes worden vermeld dat Bernhard lid was van de Duitse nazipartij.
1Amstelveen heeft begin deze middag al geprobeerd contact te krijgen met enkele Amstelveense betrokkenen. Dit is tot op heden niet gelukt.
Wat vindt de Amstelvener?
Toch wil 1Amstelveen ook graag de mening van de inwoners weten. Kan de naam Prins Bernhardlaan -gelegen in de zogeheten Gouden Hoek bij de Amsterdamseweg- blijven in Amstelveen of moet de naam worden aangepast? Of is zoals in Utrecht het vermelden van het NSDAP-lidmaatschap op de bordjes voldoende?
Graag zien wij u reactie op onze socials of via de mail: redactie@1amstelveen.nl Inspreken in het antwoordapparaat van De Stem van de Straat kan ook: 020- 547 85 88. Het onderwerp wordt donderdag zeker behandeld in de videopodcast.