Zoek
Sluit dit zoekvak.

Plan GVB: laat tram 5 doorrijden naar Westwijk, lijn 25 wordt spitslijn

Het GVB wil in de nabije toekomst tramlijn 5 laten doorrijden naar Westwijk. Lijn 25 moet dan een spitslijn worden. Het tramstation Stadshart gaat fungeren als halte voor een nieuwe lijn 6 die naar Amsterdam-Oost gaat rijden.

Dit blijkt uit het concept Vervoersplan 2023 en 2024 dat het GVB onlangs heeft gepresenteerd. Binnen dit plan spelen besparingen een grote rol. De gekoppelde tram 25 blijkt buiten spitsuren namelijk veel overcapaciteit te hebben. Gekoppeld rijden veroorzaakt onnodig energieverbruik en slijtage van het tracé.

Verbinding Amstelveen-Amsterdam-Oost

De nieuwe situatie houdt in dat lijn 5 vanaf Westwijk (en later Uithoorn) gaat rijden naar de Westergasfabriek. Lijn 25 tussen Station Zuid en Westwijk/Uithoorn wordt dan alleen nog ingezet tijdens de ochtend- en avondspits op werkdagen. Een nieuwe lijn 6 krijgt halte Amstelveen Stadshart als uitvalsbasis en rijdt dan naar het Flevopark in Amsterdam-Oost.

Amstelveners die richting het centrum van Amsterdam reizen, wordt op deze manier een overstap bij Station Zuid bespaard. Planning is om de veranderingen in 2024 te laten plaatshebben.

De plannen van het GVB zijn nog niet definitief en zijn nu voorgelegd aan gemeenten en reizigersgroeperingen. De Vervoerregio Amsterdam, de opdrachtgever van GVB, neemt half juni een besluit over de vaststelling van de vervoerplannen.

Advertenties