Politie controleert op fatbikes: bij tweede bekeuring illegale gashendel wordt fiets ingenomen

fatbike

De politie controleert de laatste dagen streng op het juiste gebruik van fatbikes. Veel van deze moderne fietsen voldoen namelijk niet aan de wetgeving. De eerste keer komen de eigenaren er nog met een bekeuring vanaf. De tweede keer wordt de fiets ingenomen.

De meeste fietsen die niet voldeden hadden een gashendel. En dat is niet toegestaan op een elektrische fiets in Nederland. Ook bestaat de mogelijkheid om fietsen op te voeren zodat ze harder rijden dan de toegestane 25 kilometer per uur. Mag niet.

De afgelopen dagen zijn er diverse weggebruikers met een illegale fatbike aangehouden in Amstelveen. De overtreders kunnen rekenen op een boete van 290 euro.

Op Instagram en Facebook zette de politie nog even alle zaken op een rijtje. Dus wij doen even ctrl C -crtl V:

Een elektrische fiets, een e-bike en fatbike zijn allemaal fietsen met trapondersteuning. Een fiets met trapondersteuning is een fiets met een elektrische hulpmotor, waarvan de ondersteuning stopt als de snelheid van 25 km/u bereikt is of als de bestuurder stopt met trappen.

Wanneer is een elektrische fiets illegaal?
Laat je bij de aankoop van een elektrische fiets niet verleiden tot het opvoeren van je fiets of het plaatsen van een gashendel waarbij je sneller kan rijden dan 6 km/u zonder te trappen. Het maakt je fiets meteen illegaal.

Heb je een kentekenplaat nodig?
Op een elektrische fiets heb je geen kentekenplaat nodig.

Is een helm verplicht?
Nee, het is niet verplicht om een helm te dragen op een elektrische fiets. Echter is het wel verstandig om te doen, omdat een elektrische fiets toch een stuk harder gaat dan een normale fiets.

Wat kost een boete?
Wanneer je je niet aan de regelgeving houdt, kun je hiervoor een boete krijgen. Deze boete bedraagt de eerste keer €290,-. Bij een tweede keer zijn de kosten gelijk, maar betekent dit ook dat je fiets inbeslaggenomen wordt.

Foto: een legale fatbike

Advertenties