De gemeente is niet van plan om de naam van de Prins Bernhardlaan te veranderen. Dat heeft zij laten weten aan 1Amstelveen. Aan de Prins Bernhardlaan staat ook het monument ‘Nooit meer teruggekomen’, hiermee worden (Joodse) omgekomen Amstelveners in de Tweede Wereldoorlog herdacht.
Onlangs werd de NSDAP-lidmaatschapskaart van Prins Bernhard gevonden. Voor het Prins Bernhard Cultuurfonds reden om de naam te veranderen in de naam Cultuurfonds. In Utrecht wordt op straatnaamborden het verleden van Prins Bernhard nu vermeld.
‘De rug naar de toekomst’
Een oproep van 1Amstelveen aan de inwoners naar hun mening over de naam Prins Bernhardlaan gaf aan dat veel burgers de naam het liefst zien blijven. “Als je met je gezicht naar het verleden staat, sta je met de rug naar de toekomst,” was een van de reacties.
In de mailbox van 1Amstelveen kwamen ook reacties binnen van mensen die de naam liever zien verdwijnen. “Ik ben in 2020 vanuit Polen naar Nederland gekomen en woon 1,5 jaar in Amstelveen. Als persoon die is opgegroeid in een land dat het zwaarst werd getroffen door de bezetting (samen met de USSR) van het naziregime, stoort het mij dat het monument voor de slachtoffers van de Duitse bezetting op straat staat, vernoemd naar een lid van de NSDAP. Wat mij betreft zouden de autoriteiten van onze stad de straat moeten veranderen naar bijvoorbeeld de Marie Blommaart, die lid was van het Nederlandse verzet,” aldus een nieuwe inwoner van Amstelveen.