Search
Close this search box.

Beslist!: Woonwagenbewoners willen
meer ruimte in Amstelveen


Meer standplaatsen voor woonwagens, een transparante wachtlijst voor standplaatsen en de acceptatie van caravans als onderdeel van de woonwagencultuur. Een vrijkomende standplaats zou bovendien als eerste toegewezen moeten worden aan familieleden van de huidige bewoners van een woonwagenkamp. Dat zijn enkele van de eisen aan de gemeente die de Amstelveense woonwagenbewoners op tafel hebben gelegd in de 16e aflevering van Beslist!, het programma van 1Amstelveen over de lokale politiek.

De aflevering is helemaal gewijd aan de positie van woonwagenbewoners. In december afgelopen jaar heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen, die was ingediend door Actief voor Amstelveen, waarin wordt gepleit voor een beter woonwagenbeleid. Veel gemeenten hebben de afgelopen tientallen jaren geprobeerd de woonwagencultuur langzaam te laten uitsterven, maar onder andere het College voor de Rechten van de Mens heeft gezegd dat dit beleid discriminerend is. Een mening die door de Amstelveense gemeenteraad unaniem wordt gedeeld.

Volgens de bewoners van de vier Amstelveense woonwagenkampjes, die zich inmiddels hebben verenigd in ‘Woonwagenbelangen Amstelveen’ heeft de motie echter nog geen enkel resultaat opgeleverd. Het door wethouder Adam Elzakalai toegezegde ‘gesprek’ met de woonwagenbewoners heeft nog niet plaatsgevonden. Daarom komen ze nu zelf met concrete wensen. Een ‘eerlijke behandeling’, met ‘dezelfde rechten en plichten’ als Amstelveners die een huis van steen bewonen en het ‘tegengaan van discriminatie’, vormen daarbij het kernpunt.

In de uitzending van Beslist! zijn te gast de Amstelveense woonwagenbewoners Alberdina Schild en Rika Kruijer en Sabina Achterbergh (Woonwagenbewoners Nederland). Het programma Beslist! wordt gepresenteerd door Julia den Heijer en Roel Smit. Techniek: Frank Duncker.