Zoek
Sluit dit zoekvak.

Raad van State geeft buurt gelijk: geen villa’s bij de Zwarte Kat

Het plan voor de bouw van drie dure villa’s op de plek van het voormalige café De Zwarte Kat aan de Amstel gaat niet door. De Raad van State heeft vandaag omwonenden die hiertegen bezwaar hadden gemaakt in het gelijk gesteld en het bestemmingsplan, dat door de gemeenteraad was vastgesteld, vernietigd.

De uitspraak is een groot succes voor omwonenden (en op de achtergrond ook voor de Dorpsraad van Nes aan de Amstel), die bezwaar hadden tegen het slopen van het voormalige horecapand en de bouw van drie villa’s. Over dit bouwplan hebben het College van B en W, de eigenaar van De Zwarte Kat en een projectontwikkelaar (Zuiver Vastgoed) enkele jaren geleden al geheime afspraken gemaakt. De gemeenteraad stemde voor de zomer van 2021 in met een wijziging van het bestemmingsplan die hiervoor nodig was, waarbij niet werd ingegaan op de inhoud van deze eerdere deal.

De omwonenden gingen in beroep bij de Raad van State en werden door sommige fracties in de gemeenteraad ‘veel succes’ gewenst, omdat ook een deel van de gemeenteraad tegen het villaplan was.

Bufferzone

De Raad van State gaf de omwonenden op veel punten geen gelijk, maar er was één argument dat toch de doorslag gaf. De nieuwe woningen zouden gebouwd worden in een zogeheten ‘bufferzone’ en daarop rust volgens de Provinciale Ruimtelijke Verordening nu net de zwaarste bescherming; er mag in principe niets nieuws gebouwd worden.

Het aangepaste bestemmingsplan wordt daarom door de Raad van State vernietigd en dat geldt ook voor het besluit van het College van B en W om een zogeheten omgevingsvergunning te verlenen. Verder zijn de gemeenteraad en het college veroordeeld tot het betalen van de proceskosten aan de omwonenden.

Het conflict tussen de gemeente en omwonenden van De Zwarte Kat kwam in juni 2021 vorig jaar aan de orde in een uitzending van 1Amstelveen, waaraan het College van B en W overigens niet wilde meewerken.

Zowel de buurtbewoners als de gemeente waren vanochtend nog niet bereikbaar voor een eerste reactie.

 

Advertenties

Accuraat