Search
Close this search box.

Raadslid Van den Bosch: ‘Angst voor woke verdwijnt als mensen zich financieel veilig voelen’

Zorg dat mensen zich financieel veilig voelen, dan verdwijnt ook de angst voor ‘woke-thema’s’ als genderneutrale toiletten en het ‘afschaffen’ van zwarte piet. Dit bepleit het Amstelveense PvdA-raadslid Arnout van den Bosch vandaag in een opiniestuk bij Trouw.

De weerstand tegen woke-thema’s zou als bewijs worden gezien dat een groot deel van Nederland niet zit te wachten op progressieve politiek. Dat klopt maar gedeeltelijk, stelt Van den Bosch. “De irritatie die deze standpunten bij veel mensen oproepen is oprecht, maar als je doorvraagt blijken de afzonderlijke onderwerpen helemaal niet zulke zware punten. Weinig mensen hebben echt principiële bezwaren tegen genderneutrale wc’s,” schrijft hij.

Onzekere toekomst

De onderliggende oorzaak is volgens het PvdA-raadslid dat mensen zich zorgen maken over de kant die Nederland op gaat. “Onzekerheid over hun toekomst en die van hun kinderen. Wil progressieve politiek weer succesvol zijn, dan moet daar wat mee gedaan worden.”

Omdat mensen bezorgd zijn over hun toekomst stappen ze op de rem. De keuze voor de partijen waarop ze vervolgens stemmen ligt dan meestal in de rechtse hoek. “Ze stemmen op partijen die de indruk wekken iets tegen de risico’s van globalisering te kunnen doen, ” aldus Van den Bosch.

Progressief en liberaal

Hij vervolgt: Het (neo-)liberalisme waarvan mensen verwachten dat het gedwongen sociaal-culturele veranderingen kan tegengaan, leidt inherent tot meer marktwerking. Daarmee versterkt het juist de concurrentie van allen tegen allen. Progressief en liberaal, zoals D66 voorstaat, gaan op lange termijn daarom niet samen, die combinatie vergroot de problemen alleen maar. Het omgekeerde geldt voor de SP: conservatief en socialistisch/sociaaldemocratisch gaan ook niet samen. Zo krijgt de pijn die discriminatie veroorzaakt te weinig aandacht.”

Eindconclusie van Van den Bosch is dat bij mensen die zich financieel veilig voelen, de weerstand tegen het progressieve gedachtengoed zal verdwijnen. “Samenwerking tussen linkse stromingen is daarvoor geen hindernis, maar juist bittere noodzaak,” besluit Van den Bosch die nu in een gemeentelijke coalitie zit met D66 en de VVD.

Foto toiletbord: Carmen Esparza Amoux 

 

 

 

Advertenties