Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rellen partycentrum: gewonde agent met gepantserd voertuig uit stenenregen gehaald

Tijdens de rellen in Amstelveen in de nacht van 29 op 30 oktober werd de politie bij tramhalte Sacharovlaan bekogeld met stenen en tegels. De agent die daarbij gewond raakte, moest door zijn collega’s met een gepantserd voertuig uit de stenenregen worden gehaald.  Dat zeggen de betrokken politiemensen in de uitzending van Opsporing Verzocht van vanavond. Hoewel er de bewuste avond al 25 mensen werden aangehouden, heeft de politie drie maanden later nog niet alle relschoppers in het vizier. Van de 11 nog gezochte verdachten zijn inmiddels beelden vrijgegeven waar zij door camera’s bij het tramstation op zijn vastgelegd.

Toegang geweigerd

De situatie bij het partycentrum aan de Touwslagerij loopt uit de hand als een groep van zo’n honderd Eritrese twintigers de toegang tot een feest wordt geweigerd omdat het maximumaantal bezoekers al is bereikt.  Daarop keren ze zich tegen de beveiligers, die de politie inschakelen.

Bekijk hieronder de beelden van 11 verdachte die nog worden gezocht. Tekst gaat verder onder post.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Politie Basisteam Amstelveen (@politie_amstelveen)

e politie stuurt tientallen agenten en politiehonden naar het partycentrum. Als zij daar gesteund door marechaussees de beveiligers proberen te beschermen, keert de menigte zich tegen hen.

Regie terugkrijgen

“Er werd over en weer getrokken, uiteindelijk ook geslagen, er werden glas en stenen richting de beveiligers gegooid, waardoor wij dachten: dit is een onhoudbare situatie”, blikt een agent terug op de avond. “We moesten de regie terugkrijgen.”

In onderstaande video is te zien hoe een aantal relschoppers probeert te vluchten. De tekst gaat door na de video.

Als de politie 25 man aanhoudt, lijkt de rest van de menigte bedaard af te druipen, maar bij tramhalte Sacharovlaan gaat het wéér mis: camera’s op het tramstation hebben vastgelegd hoe relschoppers stenen tussen de tramrails oprapen en naar de politie gooien.

“We zagen ze niet”, zegt de agent, “maar hoorden ze wel neervallen als een stenenregen. Uiteindelijk werden zelfs straattegels aan stukken gegooid om de kleinere stukken naar ons te gooien.”

Slachtoffer in auto

De agent die gewond raakte, kreeg een steen op z’n knie. “We probeerden hem in veiligheid te brengen, want hij lag op de grond. We hebben een gepantserde auto moeten laten komen, omdat we niet niet bij hem konden komen door de stenen die op ons afkwamen.”

Sommige agenten hebben bovendien doodsangsten uitgestaan, toen een auto met hoge snelheid op hen afkwam. De auto stopte tien meter voor de agenten. “Wij dachten: die rijdt dwars door ons heen.”

Advertenties