Search
Close this search box.

Samenvatting Sportgala 2023: Amstelveen trots op sporters

Vrijdagavond 10 februari vond het Amstelveen Sportgala plaats in het Hermann Wesselink College. De ruim 450 gasten beleefden onder leiding van gastheer Mathijs Groenewoud, een geweldige avond met een prachtige show, waarin de sport in Amstelveen centraal stond.

Amstelveense kampioenen werden gehuldigd, de Sporter en Talent van het jaar gekozen, de verenigingsprijs en de Peter Post Oeuvreprijs uitgereikt en een coach en vrijwilliger van sportverenigingen in het zonnetje gezet. Een gala is meer dan alleen het uitreiken van prijzen, daarom was er gedurende de avond veel entertainment in de vorm van muziek en dans. Bij binnenkomst speelde een strijkensemble bestaande uit leerlingen van het HWC. Na een indrukwekkend optreden van dansers van Dance Improvement kon het sportgala van start gaan.

Burgemeester Tjapko Poppens opende, net als bij de Nationale Sportweek, met het serveren van een bal het Amstelveen Sportgala. Deze keer met een gouden bal; een traditie lijkt geboren. Directeur van AmstelveenSport Heleen van Ketwich Verschuur ziet het al voor zich dat de burgemeester voortaan sportevenementen in Amstelveen opent met deze gouden bal.

Talent van het Jaar 2022

Dit gala is bewust gekozen voor Talent en Sporter van het Jaar en niet sportman dan wel sportvrouw van het Jaar. Iedereen welkom in de sport, een inclusieve samenleving is in Amstelveen het uitgangspunt. Echt iedereen moet mee kunnen doen aan sport. Sport moet een plek zijn waar ook bijvoorbeeld ouderen, mensen met een laag inkomen, de LHBTI+ community én mensen met verschillende culturele achtergronden zich thuis kunnen voelen. Iedereen moet kunnen meedoen en iedereen hoort erbij. Sportresultaten bepalen het winnen van een prijs.

Winnaar van de Talent van het Jaar 2022 prijs is karateka Jenna Telles. De jury was unaniem: een bijzondere sporter met een enorm doorzettingsvermogen en grote passie voor de karate sport. Wethouder Sport Herbert Raat reikte de prijzen in deze categorie uit. Naast Jenna ontvingen ook de andere genomineerden, rugbyspeelster Lexi Muggleton en atlete Isabel van den Berg de door de Rabobank ter beschikking gestelde cheque.

Coach van het Jaar 2022

Nieuwe categorie dit jaar is Coach van het Jaar. Dat is niet zonder reden. De kampioenen die worden gehuldigd, sporter en talent die worden gekozen, zouden er niet gestaan hebben zonder hun coach. Daarom verdienen coaches het om ook in het zonnetje gezet te worden en wordt deze categorie vanaf nu toegevoegd aan het sportgala.

Gastheer van de avond, Mathijs Groenewoud, mocht voor de bekendmaking van de Coach van het Jaar een kleine pauze nemen. Hij werd vervangen door leerlinge van het HWC Safae Meftah. Zij speelde samen met Heleen van Ketwich Verschuur het spel “Wie is het?”. Safae moest daarbij raden van welke persoon Heleen een kaart in haar handen had. Het publiek was Safae haar speelbord: iedereen werd verzocht te gaan staan. De eerste vraag: “Is het een sportliefhebber?” zorgde ervoor dat nog niemand ging zitten. Met de daaropvolgende vragen ging het sneller; telkens meer mensen gingen zitten. Na het stellen van de laatste vraag: “Heeft de persoon een zwarte band?” was het duidelijk voor Safae wie er op de speelkaart stond: niemand minder dan David Chung. David zet zich elke dag met hart en ziel in voor zijn passie: mensen verbinden door middel van vechtsport. David zijn enorme maatschappelijke betrokkenheid en zijn overtuiging dat “Iedereen moet kunnen sporten” siert hem. Coach van het Jaar 2022 is David Chung van Taekwondoschool Chung do Kwan.

Vrijwilliger van het Jaar 2022

Zonder vrijwilligers geen sportverenigingen, ze zijn van onschatbare waarde. Ze staan vaak voor dag en dauw op om alles voor te bereiden en te regelen. Dag in, dag uit, jaar in, jaar uit. Meestal in alle bescheidenheid, maar ze zijn onmisbare schakels. Voor de vrijwilligersprijs waren veel inzendingen binnengekomen, maar de jury was unaniem. Vrijwilliger van het Jaar 2022 is Pascal Zegwaard. De helaas veel te jong overleden Pascal, bestuurslid bij voetbalvereniging RODA’23, was een bijzonder mens: hij verdient deze prijs. Hij was van groot belang voor zijn vereniging én voor Amstelveen. Iemand die zich dag en nacht inzette voor zijn club, die symbool staat voor alle vrijwilligers. Namens RODA ’23 namen Sandra Leenders en José Cubo de emotioneel maar vooral met veel trots de prijs in ontvangst.

Vereniging van het Jaar 2022

In de categorie Vereniging van het Jaar waren drie verenigingen genomineerd. Voetbal Vereniging Amstelveen Heemraad vanwege haar samenwerking met andere verenigingen en maatschappelijk rol in de Amstelveense samenleving en haar toegankelijkheid, met name het G-force team. Taekwandoschool Chung Do Kwan vanwege de samenwerking met andere verenigingen, laagdrempeligheid en inzet op scholen en de buurt. En Korfbal Vereniging Amstelveen vanwege haar maatschappelijke rol en toegankelijkheid, het is echte ontmoetingsplek en zeer betrokken bij de buurt.

Voor de jury bestaande uit raadsleden en beleidsmedewerker sport van de gemeente Amstelveen, was het geen makkelijke keuze, maar er kan er maar één winnen. Korfbal Vereniging Amstelveen is uitgeroepen tot Vereniging van het Jaar 2022. Zij ontvingen de wisselbeker en de door de gemeente Amstelveen ter beschikking gestelde cheque van 2.500,- euro uit handen van Burgemeester Tjapko Poppens. Korfbal Vereniging Amstelveen is een club die opvalt omdat zij naast de sport tal van activiteiten organiseert in de buurt en meehelpt bij activiteiten van andere verenigingen/organisaties. Met de prijs hoopt de jury dat de vereniging het verbinding zoeken met andere verenigingen voortzet. Het is een voorbeeld voor Amstelveen.

Peter Post Oeuvreprijs

De Peter Post Oeuvreprijs is een prestigieuze award die wordt toegekend aan een persoon met één of meerdere kenmerken: een (oud) topsporter, met een (inter)nationale carrière die een connectie heeft met Amstelveen en die binnen de sport verbindend is geweest, een voorbeeldfunctie voor de jeugd heeft, na zijn of haar actieve carrière werkzaam is geweest of gebleven binnen de sport.

De oeuvreprijs is vernoemd naar Peter Post. Marionne Post zat in de zaal en vertelde over het bijzondere sportleven van haar man. Een onafhankelijke jury onder leiding van Peter Bot kent de prijs toe; dit jaar voor de derde keer. Rolf Thung en Agnes Brunninkhuis waren de eerdere winnaars van deze bijzondere award. Door het vertonen van een filmpje werd de prijswinnaar bekend gemaakt, eenmaal in beeld volgde een luid applaus en een staande ovatie. Winnaar van de Peter Post Oeuvre award 2022 is legendarisch judo icoon Karel Gietelink.

Vele Amstelveners hebben bij hem op de mat judo geleerd. Hij is een sieraad voor de sport en een voorbeeld voor sportief Amstelveen. Uit handen van Peter Bot en laatste winnaar van de prijs Agnes Brunninkhuis, ontving Karel Geielink de award. Peter Bot roemde Karel vanwege zijn prestaties: 8 Individuele judotitels en vele ploeg en team titels, leraar en mentor 7e Dan, Leraar jiu-jutsu/karate en judo, Oud-bondscoach van de damesploeg van 1974-1990, houder van de bronzen ere-legpenning van de gemeente Amstelveen. Maar noemde hem vooral bescheiden.

“Karel heeft honderden jeugdigen via de sport plezier gebracht en discipline en sportiviteit bijgebracht. Maar boven alles telt bij hem respect. Welk niveau je ook hebt, ieder mens is belangrijk, of je nu wereldkampioen bent of beginner, hij behandelt iedereen hetzelfde.” Peter Bot gaf aan dat Karel Gietelink de prijs volledig terecht heeft verdiend en bedankte hem voor zijn inzet voor de sport, voor Amstelveen en voor de jeugd. En noemde hem: “een sieraad voor de sport en een voorbeeld voor sportief Amstelveen”.

Sporter van het Jaar 2022

Genomineerd voor Sporter van het Jaar 2022 waren paralympisch wielrenner Daniel Abraham Gebru, hockeyster Felice Albers en zwemster Kira Toussaint. De Amstelveense wielrenner Daniel Abraham Gerbru behaalde tijdens de paralympische spelen in Tokio 2021 op het onderdeel tijdrit goud en brons op wegrit. De van oorsprong Eritrese wielrenner behaalde afgelopen jaar een gouden medaille op het WK tijdrit.

Felice Albers ging naar het Amstelveen College, combineerde daar school en sport al zodanig dat ze haar hockey talent optimaal kon ontwikkelen. Ze behaalde als 21-jarige olympisch goud in Tokio en won vorig jaar niet alleen het AH&BC de EuroHockey League voor clubteams maar ook het WK hockey, waar ze de beslissende treffer maakte in de finale. Felice is uitgeroepen tot beste speelster van de wereld in het seizoen 2021-2022; ze is in deze verkiezing van de mondiale hockeybond FIH de jongste winnares van deze eeuw.

Kira Toussaint zwom als kind bij zwemvereniging De Futen in zwembad De Meerkamp en groeide uit tot rugslag specialist. Tijdens het EK afgelopen zomer behaalde Kira brons op de 100 meter rugslag en behaalde ze een gouden medaille op de 4×100 meter wisselslag estafette gemengd. 

Namens Felice Albers was haar vader Guide Albers aanwezig, namens Daniel Abraham zijn dochter Julia Abraham. Kira Toussaint was zelf aanwezig.

Wethouder Herbert Raat noemde voordat hij de winnaar bekend maakte, hoe bijzonder hij het vond dat twee genomineerden eerder zijn genomineerd voor het talent van het Jaar. Hockeyster Felice Albers werd Talent van het jaar in 2015 en zwemster Kira Toussaint was in 2009 een van de genomineerden. “Zo zie je maar. Sporters die beginnen als Talent van het jaar staan voor je het weet op de nominatielijst van het Sporter van het jaar als Olympisch kampioenen”, aldus Herbert Raat.

Paralympisch wielrenner Daniel Abraham Gebru is ook eerder genomineerd geweest in 2016. Dit was voor Sporter van het jaar nadat hij goud won tijdens de paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Herbert vervolgde “we zijn reuzetrots dat we Olympische kampioenen in ons midden hebben die hun sportcarrière begonnen in Amstelveen en inmiddels wereldwijde bekendheid genieten. Misschien valt deze prijs niet heel erg op in de prijzenkast tussen de gouden plakken, maar we willen hiermee laten zien hoe trots we in Amstelveen op hen zijn”.

Felice Albers is Sporter van het Jaar 2022 van de gemeente Amstelveen. Vanwege haar uitzonderlijke sportprestaties in 2022 en het feit dat ze is uitgeroepen tot beste speler tot de wereld. Wethouder Sport Herbert Raat reikte de prijs uit aan haar trotse vader Guido Albers.

Kampioenenhuldiging

Na het uitreiken van de prijzen in de categorieën werden de kampioenen gehuldigd. Zij kwamen onder luid applaus de trap af naar de foyer, waar inmiddels door de overige aanwezigen gezellig geborreld werd.

Lijst van gehuldigde kampioenen:

Atletiek: Isabel van den Berg, Marciano Verzijden, Milou van den Berg, Noëlle Roorda
Baanwielrennen/sprint: Tijmen van Loon
Basketbal: MBCA U14 mannen team, MBCA U16 dames team
Beachvolleybal: Benthe Essink
Bowling: Geert-Jan van Baest
Hiphop dans: Ala Raspopova
Hockey: Master hockey 55+ (Antal van der Laken, Robbert Mittendorff, Seerp Gratama, Tom van Esser), Pinoké Zaalhockey team Jongens A1
Judo: David Lefevere, Inno Loeber, Tycho van der Werff
Karate: Jenna Telles
Langebaanschaatsen: Sandra van Bijlert
Rolstoeldansen: Carolien van Grinsven, Monique de Groot
Rugby: ARC Junioren onder 16, Lexi Muggleton
Schermen: Koen Walet, Michael Dijkstra, Suhayl Nawar
Tennis: Charlotte Pikkaart, James Pikkaart
Turnen: Dewi Bernard
Zwemmen: Kaito van Meeteren, Master Team De Futen Estafette (Arnold de Rover
Dennis Kos, Erwin Zuijdervelt, Gert De Groot)

Foto’s: Pim Waslander.

Advertenties