Zoek
Sluit dit zoekvak.

Schouwburg wijkt uit naar voormalig gebouw VU Griffioen bij verbouwing van de cultuurstrip

Schouwburg Amstelveen zal voor twee jaar verhuizen naar het voormalige Cultuurcentrum VU Griffioen in Uilenstede. Naar verwachting moet de de schouwburg aan het Stadsplein in 2025 en 2026 tijdelijk de deuren sluiten vanwege de verbouwing van de cultuurstrip.

Het pand op de campus Uilenstede gaat voor de periode van vijf jaar worden gehuurd van eigenaar DUWO. In de gisteren goedgekeurde perspectiefnota 2024 is hiervoor een bedrag van 449.000 euro gereserveerd. Het pand gaat per 1 augustus 2023 ook gebruikt worden als cultureel-maatschappelijke voorziening. Sinds de verhuizing van Griffioen ontbreekt een dergelijke voorziening in de studentenwijk.

Schouwburg Amstelveen en het Amsterdamse Bostheater hebben de handschoen opgepakt om, in samenspraak met andere partijen, een toekomstplan voor het complex te schrijven. “Het ontwikkelen van een cultureel-maatschappelijke functie in Uilenstede is een ambitie uit het coalitieakkoord 2022-2026”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur).

“Op dit moment is er nog weinig plek voor ontmoetings- en verbindingsactiviteiten voor onder meer de studenten, anders dan sport en horeca. Daarnaast is het belangrijk dat de schouwburg een plek heeft, zodat voorstellingen kunnen doorgaan als de cultuurstrip wordt verbouwd. Met de ontwikkeling van dit complex tot culturele hotspot waarborgen we de toekomst van de schouwburg en creëren we een tweede cultureel hart in Amstelveen.”

Naam gezocht

Directeur van Schouwburg Amstelveen Dianne Zuidema: “Wij zijn heel blij met deze vervangende ruimte voor tijdens onze verbouwing en met de mogelijkheid om iets nieuws uit te gaan proberen. Het draagt bij aan het innovatieve karakter van Amstelveen en is een mooie aanvulling op wat er al is. We willen inwoners uitnodigen om mee te denken over de nieuwe naam voor het theatercomplex. Ideeën kunnen gestuurd worden naar dianne@schouwburgamstelveen.nl.”

Het voorlopige plan voor de invulling van het gebouwencomplex beschrijft een cultureel-maatschappelijke plek die fungeert als een productiehuis en broedplaats voor jonge makers waar ruimte wordt geboden voor creatieve activiteiten en samenwerkingen. Het zal ook dienen als een ontmoetingsplek voor verschillende bewoners en gebruikers van het gebied. De komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt. Op 15 september 2023 staat de kick-off gepland.

Advertenties

Cookieconsent met Real Cookie Banner