Zoek
Sluit dit zoekvak.

‘Snel vrijgeven impressies hoogbouw leidt tot verkeerde beeldvorming bij omwonenden’

impressies

Het snel vrijgeven van artist impressions bij nieuwe hoogbouwprojecten leidt vaak tot verwarring en weerstand bij omwonenden. In veel gevallen zijn de impressies nog geen eindbeeld. Toch blijven veel omwonenden denken dat het al een definitief ontwerp betreft. Dit blijkt uit de evaluatie van de Amstelveense Hoogbouwvisie. 

De evaluatie van de lokale Woonbouwvisie is tot stand gekomen door gesprekken binnen de Amstelveense ambtelijke organisatie en met ontwikkelaars. Het gaat daarbij om partijen als Forum Invest, Netjes Beheer, Maarsen Groep, Rijsterborgh, Waterland Real Estate, Being en AM.

Om de beeldvorming van nieuwe hoogbouwprojecten te verbeteren wordt door de gesprekspartners geadviseerd om bij het bekendmaken van een nieuw project meerdere varianten te presenteren. Op die manier wordt het duidelijk dat het nog geen eindbeeld betreft. De contouren van het initiatief moeten echter wel meteen duidelijk zijn.  

Parkeernorm probleem bij hoogbouw

Om in Amstelveen betaalbare hoogbouw neer te zetten, stuiten veel ontwikkelaars op de Amstelveense parkeernorm. Om een soortgelijke toren als de veelgeroemde Quartztoren in Buitenveldert te bouwen in Amstelveen, gaat vooral het creëren van parkeerruimte een kostbare zaak worden. 

Ondergronds parkeren lijkt de meest voor de hand liggende oplossing maar is teven ook de duurste. Oplossingen hiervoor lijken zogenoemde parkeerhubs te zijn. Een parkeerhub is simpel gesteld een losse parkeergarage.

In andere Nederlandse gemeenten wordt verschillend omgegaan met deze parkeerhubs. In Nijmegen is een garage gebouwd waarbij veel aandacht is gegeven aan de pui. In Haarlem is een project dat gemakkelijk kan worden bij- of afgeschaald. In de evaluatie wordt naar deze voorbeelden verwezen.

De Amstelveense raad gaat op 6 december in debat over de evaluatie. Een en ander moet leiden tot een aangepaste Hoogbouwvisie. De evalutie is hier te lezen.

Foto: Impressies Groen van Prinstererlaan en Newa. (Rijnboutt en Waterland Real Estate)

Advertenties