Zoek
Sluit dit zoekvak.

Strikte regels voor toeristische verhuur woningen, boetes mogelijk tot €22.500,-

woningen

De gemeente Amstelveen wil meer duidelijkheid geven over de regels die gelden bij toeristische verhuur. Woningen die via platforms zoals Home Exchange worden aangeboden als vakantieverblijven worden nu beschouwd als toeristische verhuur. Dit betekent dat eigenaren zich moeten houden aan strikte voorwaarden om legaal te kunnen verhuren.

“De afgelopen jaren is het voor huiseigenaren makkelijker geworden om hun woning als tijdelijke vakantiewoning aan te bieden. Helaas ging dit gepaard met overlast en achteruitgang van de leefbaarheid in sommige buurten,” zegt wethouder Adam Elzakalai (Wonen).

Hij vervolgt: “Het college van B en W wil de leefbaarheid op peil houden. Daarom heeft de gemeente verschillende maatregelen genomen om deze overlast te beperken. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij makkelijker kunnen handhaven op overtredingen, en dat de leefbaarheid in buurten is hersteld.”

Tot €22.500,- boete

Vanwege onduidelijkheden die in het verleden zijn ontstaan geeft de gemeente de woningeigenaren tot en met 1 oktober de tijd om een vergunning aan te vragen en de advertenties op de verhuursites aan te passen.

Na 1 oktober wordt actief gehandhaafd. Op het verhuren zonder vergunning of het schenden van de door de gemeente opgestelde voorwaarden staan bestuurlijke boetes die kunnen oplopen tot maar liefst €22.500,-.

Enkele belangrijke vereisten voor deze vergunning zijn:

  • De woning mag maximaal 30 dagen per kalenderjaar worden verhuurd.
  • Eigenaren moeten de verhuur melden bij de gemeente.
  • Er moet toeristenbelasting worden betaald.
  • Maximaal vier personen zijn toegestaan in de woning, tenzij het een gezin betreft met meer dan twee kinderen.
  • Corporatiewoningen mogen niet worden gebruikt voor toeristisch verhuur.

Eigenaren van woningen in Amstelveen die geïnteresseerd zijn in vakantieverhuur worden aangemoedigd om contact op te nemen met de gemeente voor meer informatie over de nieuwe regels en het aanvragen van een vergunning. 

HomeExchange laat in een reactie aan 1Amstelveen weten: “We zijn op de hoogte van de regelgeving voor korte termijn verhuur tussen particulieren in Amstelveen. We steunen de stad in haar strijd tegen het massatoerisme, waar ons model tegen is. Daarom werken we hand in hand met de lokale autoriteiten om ervoor te zorgen dat we de komende weken in staat zullen zijn om: aan de ene kant onze leden bewust te maken van deze nieuwe regels en ervoor te zorgen dat ze deze respecteren; en aan de andere kant informatie te delen met het stadhuis over de HomeExchange activiteit die plaatsvindt in de stad.”

“We willen namelijk dat ons model een model van compromis is: een compromis tussen de behoefte van inwoners om accommodatie te kunnen vinden, zelfs als ze in een drukke toeristische zone wonen, en de behoefte van gekozen ambtenaren om van hun stad een gastvrije bestemming te blijven maken. Ter verduidelijking: de totale afwezigheid van financiële compensatie tussen “gastheer” en “gast” betekent dat ons model gebaseerd is op het eenvoudige idee van delen, niet op financieel gewin.”

Advertenties