Zoek
Sluit dit zoekvak.

Te weinig geld om tampons te kopen nog steeds bloedserieus probleem: vrijdag inzameling markt

Je zou het in een welvarende gemeente Amstelveen niet verwachten. Maar ook in onze woonplaats hebben sommige vrouwen en meisjes geen geld om menstruatieproducten te kopen; kort samengevat er heerst menstruatie-armoede.

Het probleem is een doorn in het oog van Tamar Salamon. Begin dit jaar las zij over menstruatie-armoede en dat was meteen reden om actie te ondernemen. Dit doet zij samen met vrienden en vrijwilligers van de Voedselbank onder de naam Bloedserieus. 

Meer aandacht

Salomon stelt tevreden dat er in Amstelveen al best veel aandacht is voor menstruatie-armoede. “Scholen zijn er al mee aan de slag gegaan en ook de lokale PvdA heeft een motie ingediend. Maar het is nog steeds niet genoeg. Er moet nog steeds meer aandacht voor het probleem komen.”

Als voorbeeld wordt de verstrekking van menstruatieproducten op scholen gegeven. Daar worden de materialen vaak via de schoolbalie verstrekt. “Maar er is vanzelfsprekend nog veel schaamte bij de leerlingen. Eigenlijk moeten op de schooltoiletten gewoon kastjes staan waar de producten worden uitgegeven.”

Schaamte

Schaamte is een groot probleem en volgens Salamon kan je dat alleen aanpakken door meer over het onderwerp te praten en tegelijkertijd actie te ondernemen. Daarom staat ze komende 29 vrijdag september samen met mensen van de Voedselbank op de markt om producten in te zamelen.

“We staan met een kraam op de hoek van het Stadsplein bij restaurant Zorgeloos. Iedereen kan maandverband of tampons komen brengen. Overigens gaat de voorkeur uit naar maandverband. Alleen een donatie in geld kan ook,” zegt Salomon.

Het liefst zou Bloedserieus zien dat hun acties niet nodig zijn. Salomon “Jammergenoeg wordt dit probleem in Nederland nog niet landelijk aangepakt, zoals wel gebeurt in Schotland en Nieuw-Zeeland. In deze landen krijgen de minima gratis producten.In Spanje krijgen vrouwen met ernstige klachten zelfs de mogelijkheid om betaald thuis te blijven.”

Wie: Bloedserieus Amstelveen
Wat: Inzamelingsactie maandverband en tampons
Waar: markt van Amstelveen bij Zorgeloos
Wanneer: vrijdag 29 september de hele marktdag
Waarom: 1 op de 10 vrouwen en meisjes geen geld heeft om maandverband en/of tampons te kopen

Advertenties