Zoeken
Sluit dit zoekvak.

The Buckshots gooien pijlen op hoog niveau: ‘Het is veel trainen maar ook geluk’

In de schaduw van het WK voetbal start over een week het wereldkampioenschap darts in het Verenigd Koninkrijk. De absolute wereldtop zal dan weer aanwezig zijn om de felbegeerde titel in de wacht te slepen. In Amstelveen wordt ook een aardig pijltje gegooid. Het lokale team The Buckshots speelt sinds dit jaar namelijk op het hoogste amateurniveau. 

De mannen van The Buckshots spelen hun thuiswedstrijden in cafe The Pub aan de Lindenlaan. Het resultaat staat bovenaan maar darten blijft desondanks gewoon een kroegsport. “Honderd procent,” beaamt teamcaptain Arjan Willemse. “Heerlijk een avondje weg met de mannen. Het is gewoon gezellig. Lekker een biertje drinken en anderen een frisje.” 

The Pub-eigenaar Jaap Buijs is trots op het team. In het café wordt al vele jaren darts gespeeld en veel teams spelen competitie. Het is echter voor het eerst dat een team op het hoogste niveau speelt. “Ik faciliteer deze jongens graag. Het is zo knap dat ze de eredivisie hebben weten te bereiken.”

Tien á twaalf uur trainen

De mannen van The Buckshots nemen hun missie uiterst serieus. Veel trainen maakt daar onderdeel van uit. Arjan: “Het is voor iedereen verschillend. Maar ik probeer zelf toch tien á twaalf per week te trainen. Daarbij ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik op mijn werk in de pauze ook nog een pijltje kan gooien.”

Naast veel trainen is fris zijn in het hoofd ook heel belangrijk voor een darter. Dat maakt het overigens nog geen denksport. “Ondanks dat het allemaal tussen de oren zit, gaat het juist fout bij het denken,” legt reservecaptain Martin Bax uit.

‘Het gaat ook om geluk’

The Buckshots richten de pijlen dit jaar op handhaving in de eredivisie. Dat wordt nog een behoorlijke opgave want het team staat nu nog in de onderste regionen. Wellicht gaat handhaven op hoogste niveau lukken als teamgenoot Marc Looman nog meer 180’s gooit. Hij bereikte het vakje van de 3×20 al 14 keer en dat is het hoogste aantal van het team. Toch bagatelliseert hij zijn rol. “Het is trainen maar het gaat ook om geluk. Dit seizoen vallen ze goed. Maar het gebeurt ook weleens dat ik ze helemaal niet raak.”

Als er moet worden gekozen tussen het WK voetbal of het wereldkampioenschap darts zijn de reacties verschillend. Veel darters hebben een voetbalachtergrond en verkiezen het WK Voetbal toch boven darts. Tenminste, zolang Nederland meedoet. Captain Willemse is echter duidelijk: “Ik ga voor het WK darts. Toch wel…”

Advertenties