Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tijdelijk brugdek zuidzijde Schipholbrug ingehesen

Op de A9 is  zaterdag het tijdelijke brugdek aan de zuidzijde van de Schipholbrug ingehesen. Het brugdek is 20 meter lang en 13 meter breed. Om dit gevaarte op zijn plek te krijgen, waren  twee enorme kranen nodig.

Om het noordelijke brugdek te kunnen vervangen, wordt het verkeer van de A9 in het weekend van 24 tot 27 november overgezet naar de tijdelijke uitbreiding van de brug aan de zuidkant. Zo kan aan de noordkant de brug worden verbreed met 15 meter, uiteindelijk zal deze kant 32 meter breed worden.

Er werd gewerkt met grote platformen op het water. De kranen waren speciaal verzwaard om het enorme gewicht te kunnen tillen.  Doordat de brug erg dicht bij Schiphol ligt, moest de hoogte van de kranen precies worden afgestemd met de luchthaven. 

Zodra de noordkant af is zal al het verkeer over dit deel rijden. De tijdelijke brug wordt weer afgebroken zodat de zuidkant verbreed kan worden naar 27,5 meter. Dat is 9 meter breder dan de brug nu is. Het vervangen van de onderdelen duurt enkele maanden.

Omdat de brug in die periode niet open kan, moeten hoge schepen via een andere route varen. Voordat de brug klaar is voor gebruik worden eerst alle bewegende delen en besturingssystemen getest. Als alles volgens plan loopt moet de brug ,verbreed en vernieuwd, in 2026 af zijn.

Advertenties