Zoek
Sluit dit zoekvak.

Toch definitieve streep door festival Jazz in het Dorp: te hoge kosten en geen versterking organisatie

jazz in het dorp

Een doorstart van Jazz in het Dorp te organiseren is definitief van de baan. Naast de sterk gestegen kosten en de blijvende onzekerheid over de inkomsten, is de belangrijkste reden dat het niet gelukt is om genoeg versterking te vinden voor het organisatieteam.

De eerste editie van Jazz in het Dorp vond plaats in 2013. Wat begon als een wild plan van een paar vrienden op een zonovergoten terrasje, eindigde twee maanden later in een jazzfestival waar onverwacht vele duizenden Amstelveners op afkwamen. In de jaren die volgden, namen de bezoekersaantallen én de professionaliteit van het festival toe. Het evenement was gratis toegankelijk en werd georganiseerd door een geheel vrijwillige organisatie.

Te weinig vrijwilligers

Festivaldirecteur Sander Mager van Stichting Jazz in het Dorp: “Jazz in het Dorp was echt een evenement van Amstelveners, voor Amstelveners. Dat bleek ook ieder jaar weer uit de steun die we kregen van de Gemeente, van Amstelveense ondernemers en het enthousiasme van de duizenden bezoekers. Maar een evenement als dit organiseren kost heel veel tijd, geld en menskracht. Denk aan sponsoring, programmering, logistiek, veiligheid, techniek, horeca. De afgelopen jaren deden we veel pogingen om versterking te vinden, zowel voor de organisatie als het bestuur van de stichting, maar dat is niet gelukt. Daarom hebben we besloten er definitief een streep onder te zetten.”

Jazz in het Dorp gaf al eerder aan dat zonder hulp van de gemeente het onmogelijk is om een dergelijk festival te organiseren. De organisatie heeft in de loop van de jaren ook steeds meer te maken gekregen met aangescherpte veiligheidsmaatregelen. De gemeente kwam de organisatie tegemoet door bij te dragen in de kosten. Het ging om een subsidie van 20.000 euro per jaar. Maar ook dat is niet afdoende gebleken.

Wethouder Adam Elzakalai: “Het is heel erg jammer dat Jazz in het Dorp, zoals iedereen dat kent, niet gelukt is om een doorstart te organiseren. Jazz in het Dorp was een heel gezellig en beeldbepalend evenement door en voor Amstelveners met duizenden bezoekers. Ik wil het bestuur van Stichting Jazz in het Dorp en iedereen die bijgedragen heeft aan de verschillende edities bedanken. Evenementen als dit zijn belangrijk voor de stad, daarom zal de 60.000 euro subsidie die voor drie jaar was toegezegd aan de stichting behouden blijven voor andere evenementen in Amstelveen.”

1Amstelveen besteedde in het verleden al veel aandacht aan Jazz in het Dorp. Bekijk hieronder het programma 1Amstelveen aan Tafel dat wij maakten over het festival bij een eerder besluit om ermee te stoppen. De reanimatiepoging van de gemeente (subsidie) die later ingezet blijkt uiteindelijk niet gelukt.

Foto: website Jazz in het dorp

Advertenties

Cookieconsent met Real Cookie Banner