Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tonnen boete en schorsing voor frauderende Amstelveense tandarts: patiënten de dupe

tandarts

De in Amstelveen opererende tandarts H.K. Tjan heeft een forse boete gekregen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in verband met fraude. Zijn BV moet 227.000 euro betalen en daarnaast krijgt de tandarts ook nog eens een persoonlijke boete van 68.100 euro opgelegd.

De tandarts mag al vanaf 16 december 2022 zijn werk niet meer voeren vanwege een schorsing van een jaar. Honderden Amstelveense patiënten zijn hier de dupe van geworden. Zij moesten op stel en sprong plek zoeken bij andere tandartsen.

Gesjoemel met declaraties en rekeningen

Tjan krijgt de boete omdat op basis van onderzoek is gebleken dat de tandarts meermaals onjuiste rekeningen naar zorgverzekeraars en patiënten stuurde. Er werd teveel gedeclareerd en er werd niet geleverde zorg of andere zorg dan geleverd in rekening gebracht.

De patiënten zijn tevens niet voldoende geïnformeerd doordat de tandarts geen voorafgaande offertes voor behandelingen verstrekte en de administratie niet voldeed aan de eisen. Het gaat om duizenden verkeerde declaraties in de periode van 2018 tot medio 2021.

Tjan ondernam geen actie

De NZa legt naast de boete voor de zorgaanbieder een aparte boete op aan de bestuurder van de organisatie: “Dit kan wanneer de bestuurder persoonlijk iets te verwijten valt. Als bestuurder en enige aandeelhouder was H.K. Tjan op de hoogte of had hij op de hoogte moeten zijn van de verkeerde declaraties, ontoereikende administratie en het onvoldoende informeren van patiënten. Hij heeft geen actie ondernomen om dit te herstellen,” aldus de zorgautoriteit in een nieuwsbericht.

Tjan heeft ook een praktijk in Lelystad.

Advertenties