Zoek
Sluit dit zoekvak.

Topbestuurder Onderwijsgroep Amstelland stapt plotseling op

Ineke van der Linden vertrekt onverwacht per 1 januari als enig lid van het college van bestuur van de Onderwijsgroep Amstelland. Dit heeft de raad van toezicht van de onderwijsgroep vlak voor de feestdagen bekendgemaakt. 

Haar functie wordt in elk geval tot de zomervakantie van 2024 op interim-basis overgenomen door Loes Buis, die op dit moment directeur is van het stafbureau van de onderwijsgroep. Voor de definitieve opvolging wordt een “reguliere wervingsprocedure” gestart.

‘Goed overleg’ 

De precieze reden van het snelle vertrek, waarover de ouders en verzorgers van de kinderen op 8 januari nader worden geïnformeerd, is niet bekendgemaakt. Wie het initiatief heeft genomen voor het vertrek, wordt ook niet gemeld.

In een brief aan de medewerkers van de betrokken scholen zegt Peter Thibaudier, voorzitter van de raad van toezicht, dat over het vertrek van Van der Linden “in goed overleg tussen haar en de raad van toezicht is besloten”. Ook zegt hij: “De raad van toezicht bedankt Ineke van der Linden voor haar werk in de afgelopen drie jaar en haar inzet voor Onderwijsgroep Amstelland.” Feit is wel dat het vertrek van de enige bestuurder op een zo korte termijn (zonder dat er zicht is op vervanging) vrij ongebruikelijk is.

Statement

Eind november maakte Van der Linden een statement naar aanleiding van de verkiezingsuitslag, waarop binnen de Onderwijsgroep zeer verschillend is gereageerd. “We hebben allemaal gezien dat er een politieke aardverschuiving heeft plaatsgevonden”, schreef zij. “Het is nog te vroeg om iets te zeggen over wat de gevolgen zijn van de uitslag voor het onderwijs in Nederland. Maar ik wil één ding vast benadrukken: het maakt niet uit wie je bent, van wie je houdt, waar je vandaan komt, wat je identiteit is of hoe je tegen de uitslag van de verkiezingen aankijkt. Iedereen is welkom bij Onderwijsgroep Amstelland.”


Nadat er sterk wisselende reacties en nogal wat vragen waren gekomen, voegde zij daar een paar dagen later nog aan toe: “De positieve reacties benoemen het belang van het uitspreken dat iedereen welkom is en er mag zijn in Onderwijsgroep Amstelland. De vragen en kanttekeningen gaan met name over de vraag of het bestuur van Onderwijsgroep Amstelland met deze mail een politieke boodschap uitspreekt, hetgeen door sommige collega’s als niet passend wordt ervaren (…) Ik begrijp de overwegingen van de collega’s die kanttekeningen plaatsen.” 

Reden om het bericht toch te versturen was volgens Van der Linden dat de verkiezingsuitslag “onrust veroorzaakt” en “omdat in het verkiezingsprogramma van de grootste partij zaken staan die ingaan tegen de grondwet. Onze onderwijsgroep hecht grote waarde aan kansengelijkheid en wil daar een actieve bijdrage aan leveren.”

Het is overigens niet duidelijk of het politieke statement iets te maken heeft met het aanstaande vertrek of dat andere factoren een rol hebben gespeeld.

Ineke van der Linden was bijna drie jaar enig lid van het college van bestuur van Onderwijsgroep Amstelland. Daarvoor was zijn onder andere zeven jaar bestuurder bij ROC TOP. Eerder bekleedde ze verschillende managementfuncties bij de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Utrecht.

Scholen

Onder de Onderwijsgroep Amstelland vallen vrijwel alle scholen voor rooms-katholiek en protestants-christelijk onderwijs in Amstelveen en Ouderkerk. Het gaat in totaal om dertien scholen, te weten: Brede School Omnibus, Het Kofschip, Amstelland International School, De Cirkel, Brede School Rembrandt, Het Palet Zuid, Roelof Venema School, Willem-Alexander School, Amstelschool, De Triangel, De Horizon, Karel Eykman School en de Taalschool. Volgens de laatste cijfers hebben de scholen gezamenlijk ruim 4.600 leerlingen en 323 medewerkers (van wie er 216 daadwerkelijk onderwijzend personeel zijn).

Advertenties

Cookieconsent met Real Cookie Banner