‘Universiteiten geven op social media te rooskleurig beeld over studeren in Nederland’

Universiteiten

Buitenlandse studenten komen vaak voor veel verrassingen te staan als ze in Nederland aankomen. Na het zien van veelbelovende berichten op social media komen de internationale jongeren echter vaak bedrogen uit. Veel zaken zijn minder rooskleurig dan voorgesteld.

“Universiteiten moeten op hun Instagramaccounts een realistischer beeld van het leven in Nederland geven,” zegt de Letse studente Ksenia hierover in het 1Amstelveen-programma Amstelveen for Everybody. “Ze promoten dat het voor iedereen fantastisch is en hoe geweldig de campus is. Er staan weinig realistische berichten op.”

Bekijk de hele uitzending: Amstelveen for Everybody (6): About housing and living in Amstelveen

Volgens Ksenia moeten studenten die overwegen in Nederland te gaan studeren beter worden voorgelicht over het woningtekort. Door de beperkte informatieverstrekking sliep de Letse in het begin van haar Nederlandse studie twee maanden op een bank. Haar universiteit had tot die tijd niets uitgelegd over bijvoorbeeld de mogelijkheden in Uilenstede.

‘Minder studenten per programma is beter’

Uiteindelijk vond Ksenia plek op Uilenstede. Maar het had allemaal gemakkelijker gekund volgens haar. “Het probleem is dat mijn studie geen maximaal aantal plaatsen heeft. Sommige studieprogramma’s zijn veel uitgebreider dan verwacht. Buitenlandse studenten brengen geld in het laatje voor de universiteiten. Ik vind dat er te veel studenten zijn. Minder studenten per programma zou beter zijn. En minder internationals.”

Ksenia heeft nog wel een tip voor de betrokkenen: “Universiteiten en Duo (de studentenwoonorganisatie, red.) moeten zorgen dat mensen informatie uitwisselen. Ik hoop dat ze hun verhalen delen zodat er een realistischer beeld van studeren in Nederland ontstaat.”

Advertenties