Search
Close this search box.

Veelbesproken kinderkunstwerk ‘Kasteel Samenvleet’ opnieuw ter discussie

In de Kastelenbuurt in Westwijk komen bewoners opnieuw in opstand tegen plaatsing van het kunstwerk ‘Kasteel Samenvleet’. Dit kunstwerk is één van de drie werken waarmee de gemeente kinderen en kunst dichter bij elkaar wil brengen. Het beoogde kunstwerk dat ook een speelfacet zou krijgen zou moeten komen bij het voetbalveldje tussen Sterrenburg en Middachten.

Iets dat met bijvoorbeeld het ‘varkentje’ in het Stadshart en het ‘olifantje’ op Westwijkplein op veel enthousiasme kan rekenen werden verwachtingen gecreëerd bij omwonenden. Nu het definitieve ontwerp gekozen is en de gemeente wil overgaan tot plaatsing, komen omwonenden opnieuw in opstand. Zij voelen zich niet gehoord en willen dat het ontwerp kindvriendelijker wordt, of niet geplaatst gaat worden op het grasveld voor hun deur.

Bewoners konden eerder meestemmen over het kunstwerk. Bij alle keuzes was echter de optie ‘ik wil geen kunstwerk’ niet opgenomen.  Tot veler verbazing leidde de inventarisatie niet tot een speelkasteel, maar tot een opstelling van een negental platte metalen figuren. Bewoners stellen zich bij ‘kinderkunst’ iets anders voor, dan het huidige ontwerp en willen het speelveld daarom graag houden zoals het nu is. Het veldje wordt intensief gebruikt om te spelen en een kunstwerk, zoasl nu bedacht is, past daar niet in aldus de omwonenden.

Afgelopen zomer werd de realisatie van het kunstwerk uitgesteld door de gestegen grondstofprijzen.  NH Nieuws bezocht toen de kunstenaar. Buurtbewoners gebruikte dit uitstel om weer hun ongenoegen te laten blijken. Afgelopen zondag gingen de tegenstanders langs de deuren om opnieuw te peilen. Op de instagrampagina Westwijk_Amstelveen geven ze de resultaten. “Bij een meeting was  >85% van de direct aanwonenden tegen. Ca 66 % hiervan was thuis. Van de overige 15% was 1 a 2 voor, de rest was neutraal/geen mening.”

Dianne Hoefakker, burgerraadslid van ChristenUnie die aanstaande vragen gaat stellen aan wethouder Hertbert Raat, laat weten dat er rondom het pleintje zich zo’n veertig woningen bevinden. “Maar het gaat natuurlijk om meer betrokkenen uit de buurt. We hebben een buurtapp waarin zo’n 300 buurtbewoners zitten.”

De ChristenUnie spreekt dat er overduidelijk spraken is van miscommunicatie.  Hoefakker: “Het is van belang dat partijen tot elkaar komen. Het kan niet zo zijn dat de gemeente koste wat het kost een kunstwerk plaatst en bezwaren afdoet als ‘onzin’ omdat ze eerder op de uitnodiging ingingen mee te denken over het ontwerp. Het is van belang dat bewoners kunnen vertrouwen op de gemeente en een volwaardige partij zijn. Bewoners zien dat bestaande speeltoestellen in de wijk kapot, vies en/of beklad zijn en vrezen voor het lot van dit, in de volksmond genoemde, ‘Barbapapa’ kunstwerk”

De ChristenUnie zal aanstaande woensdag in de gemeenteraadsvergadering vragen stellen over de gang van zaken aan wethouder cultuur Herbert Raat.

Advertenties