Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verkopen Amstelveens vuurwerk ‘booming’, dealers vrezen wel voor toekomst

De Amstelveense lucht zal tijdens oudejaarsnacht gevuld zijn met veel, heel veel, siervuurwerk. De voorverkoop bij veel lokale verkopers gaat harder dan voorgaande jaren terwijl de echte bestelpiek, net voor Kerstmis, nog moet komen. 

De vuurwerkdealers merken dat er veel interesse is nadat de afgelopen twee jaar niet verkocht mocht worden in verband met de coronapandemie. Er is vooral veel vraag naar grote compoundbakken, zogenoemde doorgelonte cakes. “Maar ik houd nog wel een slag om de arm,” zegt Randy van Nieuwkerk van Van Nieuwkerk Scooters. “We merken dat de vraag al groter is, maar door hoge energierekeningen en de inflatie in het algemeen is het natuurlijk goed mogelijk dat veel mensen toch nog de hand op de knip gaan houden.”

‘Het gaat hard’

Bert van Rietschoten van Van Rietschoten Tweewielers zegt treffend dat de verkoop booming is. “Het gaat heel hard. Importeurs hebben al extra veel op voorraad maar als je een mooie compound wil kopen zou ik ‘m nu al bestellen. Tijdens de reguliere verkoop aan het einde van het jaar zouden veel mensen zomaar eens kunnen misgrijpen.”

De helft van mijn jaaromzet betreft vuurwerk. De twee jaren dat ik niet kon verkopen, hebben er bij mij behoorlijk ingehakt.

Mark van Schooten, vuurwerkverkoper

Voor Van Rietschoten is vuurwerk echt een bijproduct. Zeker in de tijd van corona heeft hij met z’n (elektrische) fietsenhandel weinig te klagen gehad. Voor Mark’s Tabakshop aan de Amsterdamseweg liggen de zaken anders. “De helft van mijn jaaromzet betreft vuurwerk. De twee jaren dat ik niet kon verkopen, hebben er bij mij behoorlijk ingehakt. Ik heb mijn reserves moeten aanspreken,” zegt eigenaar Mark van Schooten.

Van Schooten kijkt dan ook met argusogen naar de toekomst. De wens om vuurwerk definitief af te schaffen lijkt steeds meer medestanders te krijgen. “Terwijl de klachten van tegenstanders vooral illegaal vuurwerk betreffen. Mensen die zich ergeren aan knalvuurwerk. Nou, dat is al afgeschaft. Dat mag je helemaal niet meer afsteken.”

Hij vervolgt: “En kijk eens naar de vorige jaren. Ondank het verbod werd er heel veel afgestoken. Ik vraag mij dan ook of een algeheel verbod gaat werken. De vuurwerkliefhebbers halen het dan toch ergens anders vandaan.”

Weinig incidenten

Burgemeesters hebben wel de mogelijkheid om plaatselijk een vuurwerkverbod in te stellen. Zo is het dit jaar bijvoorbeeld verboden om vuurwerk in Amsterdam af te steken. Randy van Nieuwkerk denkt dat het in Amstelveen niet zo’n vaart zal lopen. “In Amstelveen verloopt de jaarwisseling over het algemeen heel rustig zonder grote incidenten. Maar we zijn natuurlijk ook nog afhankelijk van het landelijke beleid. Op dat gebied is nog veel onduidelijk.”

Mark van Schooten hoopt in ieder geval dat de verkoop van vuurwerk in Nederland voorlopig nog niet van de baan is. “Dan moet ik echt wat anders gaan verzinnen. Met alleen de verkoop van tabak red ik het niet.”

Advertenties