Search
Close this search box.

Vijf Amstelveners verkiesbaar op 22 november voor Tweede Kamer


Wie op 22 november voor de Tweede Kamerverkiezingen op een Amstelvener wil stemmen, moet goed zoeken. Er staan precies vijf inwoners van Amstelveen tussen de in totaal 994 kandidaten op wie kan worden gestemd. Alle vijf op een volgens de laatste peilingen onverkiesbare plaats.

Ton Louhenapessij staat op plek 64 bij D66. Hij is werkzaam als senioradviseur diversiteit en inclusie bij de Nationale Politie. Bij het CDA staat Arjen Siegmann op plaats 48. Hij werkt bij het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA en is daarnaast bijzonder hoogleraar ‘Waardenvol Werk en Christelijk Sociaal Denken’ aan de VU in Amsterdam. Siegmann is sinds 2022 in Amstelveen gemeenteraadslid voor het CDA, een functie die hij ook al vervulde van 2006 tot 2012.

Hans van Tellingen, specialist op het gebied van retail, staat op nummer 10 op de kandidatenlijst van het Belang van Nederland BVNL. Tenslotte zijn er twee Amstelveners terug te vinden op de lijst van LEF – Voor de Nieuwe Generatie. Het gaat om Yumiko van Diest (nummer 7) en Wail Kherrazi (nummer 8).

25 partijen

Amstelveen valt voor de Tweede Kamerverkiezingen onder de kieskring Haarlem en de Amstelveense kiezers kunnen straks kiezen uit 994 kandidaten van in totaal 25 partijen. Dat betekent dat de keuze iets kleiner is dan bij de laatste Kamerverkiezingen in 2021. Toen waren er 1.035 kandidaten van 32 partijen.

In 2021 stond op de kandidatenlijst van D66 onder anderen de Amstelveense wethouder Floor Gordon (plaats 74). Zij ontbreekt nu. Dat geldt ook voor VVD-raadslid Kees Noomen, die in 2021 nog de 56ste plek bekleedde op de VVD-lijst. Amstelvener Tjerk Feitsma (in 2021 nog kandidaat voor de Piratenpartij – op nummer 16) is er ook niet meer bij.

Extra stembureaus

Omdat de opkomst de vorige keer zo hoog was, heeft het gemeentebestuur overigens besloten om op woensdag 22 november 41 stembureaus te openen (zes meer dan de vorige keer). Voor blinden en slechtzienden is op het raadhuis een speciale voorziening aanwezig (stemmal met soundbox), waardoor zij hier zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen.


 

Advertenties

Accuraat