Search
Close this search box.

Vijftig jaar geleden: Start van historisch WK Hockey in Amstelveens Wagenerstadion

We gaan even terug naar vijftig jaar geleden. Een prachtig jaar voor Amstelveen Hockeystad. In 1973 werd namelijk voor het eerste het WK Hockey voor mannen in het Wagenerstadion gehouden. Naar later bleek een historisch toernooi. Het was namelijk de eerste keer dat de Nederlandse mannen een wereldtitel binnensleepten.

Prinses Beatrix kwam op 25 augustus 1973 langs in Amstelveen om het toernooi officieel te openen. Uit handen van aanvoerder Nico Spits kreeg zij een hockeystick overhandigd. ’s Ochtends verrichte ze de opening van een jubileumtoernooi voor de nationale vrouwenteams, valt lezen op Sportgeschiedenis.nl. In de middag deed ze hetzelfde, maar dan bij het WK voor mannen. Een idee om die twee plechtigheden samen te voegen, werd tegengehouden door vooral de mannelijke hockeyers. Die wilden namelijk niet tegelijk met de vrouwen. Zo ging dat toen nog.

‘Niet alleen voor rijkeluiszoontjes’

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren weet ook nog te melden dat de finale Nederland-India de eerste hockeywedstrijd was die live op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. Volgens de bekende hockeyer Ties Kruize kwam de sport door de winst op het WK in een heel ander daglicht te staan. “De mensen zagen dat het zeker niet alleen door rijkeluiszoontjes werd gespeeld.”

Bekijk hieronder de beelden van de finale.

Foto Beatrix: Nationaal Archief, CCO

Advertenties