Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vochtvretende populieren mede oorzaak verzakkingen Bovenkerkerweg: bomen worden gekapt

populieren

De Canadese en Italiaanse populieren die naast de Bovenkerkerweg tussen Beneluxbaan en De Kegel staan, zijn mede oorzaak van de vele verzakkingen. De bomen vreten vocht en zorgen zo dat de veendijk eerder verzakt. Om dit zo veel mogelijk te beperken zullen vele populieren worden gekapt. Deze worden gecompenseerd door ruim 100 bomen die met minder water afkunnen.

De kap van de bomen van de eerste fase van de verzakkingenaanpak wordt meegenomen bij eind juni te starten werkzaamheden aan de Bovenkerkerweg. Zo zal de rijbaan tussen tussen Nesserlaan en 200 meter te zuiden van de Wiegelweg worden verdubbeld en komt er een verkeerslichtinstallatie ter hoogte van de ingang van De Kegel. In een tweede fase worden de verzakkingen aan de Bovenkerkerweg nu definitief aangepakt. Dit plan moet nog wel worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Niet alle bomen terug

De bomen die voor de verdubbeling moeten worden gekapt zullen in verband met ruimtegebrek niet alle bomen op dezelfde plek worden gecompenseerd. Wel gaat gekeken worden waar het groen nog kan worden versterkt.

In een brief aan de gemeenteraad wordt de kap van de populieren uitgelegd door het college. “Een structurele oplossing voor het slechte wegdek gaat niet samen met populieren. Dit is het moment dat we naar een toekomstbestendige inrichting van de weg kunnen gaan. Daarbij vervangen we de populieren door verschillende boomsoorten met een lagere vochtbehoefte die toepasbaar zijn op veengrond.”

Regenwater naar bermen

“Diverse bomensoorten met gevarieerde onderbeplanting bevorderen de biodiversiteit en verminderen kwetsbaarheid voor ziekten. Waar mogelijk passen we geen banden toe in het wegdek, zodat regenwater zoveel mogelijk in de bermen vloeit en daar de ondergrond zo nat mogelijk houdt.”

De werkzaamheden voor de verdubbeling en herstel van de weg worden binnenkort gestart. De herstelwerkzaamheden aan het noordelijke deel van de Bovenkerkerweg zal in fases worden uitgevoerd. Dit zal zo’n vier jaar in beslag nemen. De bomen worden voor of na een broedseizoen gekapt.

Advertenties

Accuraat