Search
Close this search box.

Vrijetijdsvereniging de Schakel trots op Koninklijk Kwartet Koot

Koot

Van de 15 koninklijke onderscheidingen die dit jaar door burgemeester Tjapko Poppens in Amstelveen zijn uitgereikt, waren er vier voor de familie Koot. Twee broers en twee zussen zijn benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. De belangrijkste reden: hun tomeloze inzet voor mensen met een verstandelijke beperking.

De ouders van deze broers en zussen hebben de kiem gelegd voor hun inzet. Zij stonden aan de wieg van de oprichting van de Schakel. Een vrijetijdsvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking. Al in de jaren zestig vond het echtpaar samen met anderen dat er voor gehandicapten in hun vrije tijd meer te beleven moest zijn, dan thuis op de bank zitten. En de volgende generatie nam met veel energie het stokje over. Wat kenmerkt deze familie?

Radio Karin

Karin wier bijnaam Radio Karin is en normaalgesproken niet om een woord verlegen zit, werd stil en emotioneel bij de gedachte hoe trots hun ouders geweest zouden zijn als zij de vier Kootjes hier zo zouden zien met hun onderscheidingen. 

Kijk ook: 4 ridders en 11 leden tijdens Lintjesregen 2024

Broer Harrie had zo zijn passie gevonden, dat hij in 1982 zijn baan bij de KLM opgaf om te beginnen bij ons Tweede Thuis, waar samengewerkt wordt voor een goed leven voor mensen met een beperking. Zo heeft hij voor een door mensen met een beperking de film The Great Kidnap geproduceerd. Bovendien heeft hij met eindeloos geduld de doelgroep leren omgaan met social media. Hijzelf wordt inmiddels overspoeld met likes. 

Vakantievrouw

Een van de kwaliteiten van broer Tom is dat hij problemen al heeft opgelost voordat iemand zich realiseert dat hij een probleem heeft. KLM moest ook deze stille kracht laten gaan, omdat hij liever mensen met een handicap vleugels wilde geven.

Hekkensluiter Dea bleef KLM in haar werkzame leven trouw, maar liet zich naast haar fulltime baan niet weerhouden zich ook als vrijwilliger in te zetten. Gekscherend wordt ze weleens De Vakantievrouw genoemd, omdat zij elk jaar een vakantieweek organiseert. Hoewel het  een steeds grotere uitdaging wordt sponsoren te vinden.

Het vrijwilligersbloed zit deze familie in de genen, want ook anderen zijn eerder onderscheiden. Maar een kwartet Kootjes dat op dezelfde dag wordt onderscheiden, dat is uniek!  De Schakel is dan ook bijzonder trots op de lintjes die hùn familie Koot mocht ontvangen. 

Advertenties