Search
Close this search box.

Waterschap start proef met schoonmaak van de Poel: definitief project gaat tientallen miljoenen kosten

poel

Een definitief besluit over het verbeteren van de waterkwaliteit van de Amstelveense Poel zal waarschijnlijk pas rond 2030 genomen kunnen worden. En of de Poel ooit geschikt zal worden als officieel zwemwater is zeer de vraag. Dat zegt Hans Schouffoer, lid van het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland in het politieke programma Beslist! van 1Amstelveen.

Het waterschap is van plan in 2024 een proef de starten met het schoon baggeren van een af te sluiten deel van de Kleine Poel, waarna op de bodem een zandlaag wordt aangebracht. Beide maatregelen (in combinatie met het aanleggen van zogeheten natuurvriendelijke oevers) moeten ervoor zorgen dat de waterkwaliteit verbetert.

Tientallen miljoenen

“Elders heeft dat goed gewerkt”, zegt Schouffoer. Maar of het de moeite en de kosten waard is de schoonmaakoperatie in de hele Poel uit te voeren, zal na de start van de pilot in 2024 pas vijf of zes jaar later duidelijk zijn. Nu is echter al duidelijk dat zoiets tientallen miljoenen euro’s gaat kosten.

De geplande ‘pilot’ kost 1,4 miljoen euro, waarvan de gemeente Amstelveen ruim 200.000 euro zal betalen. Vooral het afvoeren van de vervuilde sliblaag is kostbaar.

De nieuwe aflevering van Beslist! komt later vandaag online en is dan natuurlijk ook te zien op ons televisiekanaal.

Advertenties