Search
Close this search box.

Wethouder Van Ballegooijen opent themajaar: ‘De mens zien bij dementie’

Voor een volle zaal in de Schouwburg van Amstelveen gaf wethouder Marijn van Ballegooijen afgelopen vrijdag het startschot van themajaar ‘Dementie, De Mens Zien’. “We moeten er als samenleving alles aan doen om mensen met dementie en hun naasten beter te ondersteunen. Dat begint met een andere kijk; zie de mens en niet alleen de patiënt,” aldus de wethouder.

De gemeente ziet het als belangrijke taak om mogelijk te maken dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven doen waar zij gelukkig van worden. Daarbij is het fijn dat zij ondersteuning krijgen bij het vervullen van sociale rollen die voor hen  belangrijk zijn. 

“Wanneer iemand de diagnose dementie krijgt, verandert er veel. Ermee leren omgaan is niet gemakkelijk. Je wilt blijven doen wat je altijd deed, eigen keuzes blijven maken, je rol als partner of als ouder blijven vervullen. Maar dit wordt steeds moeilijker naarmate de ziekte vordert”, sprak Van Ballegooijen de zaal toe. “Ook het leven van naasten verandert ingrijpend.” 

Na de openingsspeech van Van Ballegooijen werd nog de film Human Forever, van Teun Toebes vertoont.

In Amstelveen is er al een uitgebreid aanbod aan zorg en ondersteuning voor mensen met dementie. Maar het aantal ouderen zal de komende jaren sterk toenemen en ouderen blijven ook langer thuis wonen. Daarnaast nemen de personeelstekorten in de zorg toe. Hierom komt de gemeente met Actieplan Dementie 2024-2026. 

“Dit betekent iets voor hoe wij als samenleving met elkaar om moeten gaan en zorg moeten dragen voor mensen om ons heen die ondersteuning nodig hebben. Het belangrijkste uitgangspunt is om niet alleen de patiënt, maar vooral ook de mens te blijven zien”, zegt Van Ballegooijen over het plan.

Advertenties

Accuraat