Wiskundeleraar Menno Lagerwey in podcast Het Verschil: ‘Ik wilde eigenlijk piloot worden’

AMSTELVEEN – In deze rubriek laten we Amstelveners aan het woord die op hun eigen manier het verschil maken en de samenleving kleur geven. In deze podcast Menno Lagerwey (27), hij is wiskundeleraar op het Amstelveen College en op youtube. 

Zijn kanaal ‘Math with Menno’ heeft 55.000 abonnees en is landelijk bekend.

Wiskunde

‘Je zou het niet zeggen, maar Ik ben eigenlijk niet zo’n ‘wiskundeman’. Er zijn collega’s die veel beter in het vak zijn dan ik’, zegt Menno. ‘Ik heb ook geen wiskunde gestudeerd, ik heb de leerlingenopleiding voor wiskunde gedaan. Dat is het verschil. Ik ben dus vooral leraar en had ook in een ander vak les kunnen geven. Economie bijvoorbeeld. Wel iets met cijfers.’

‘Ik heb wiskunde altijd al leuk gevonden, dat wel, en was er vroeger ook goed in. Wat me aanspreekt is dat veel mensen het een lastig vak vinden en gebaat zijn bij een goede uitleg. Dan voel je de uitdaging om voor de groep te gaan staan en zo’n moeilijk onderwerp helemaal door te nemen, totdat je ziet dat ze het snappen. Dat is ontzettend mooi.’ 

Lesgeven

‘De uitdaging van het lesgeven is om de leerlingen geboeid houden. Ik geef vijf dagen per week les, aan leerlingen tussen de zestien en achttien jaar. Daar zitten best pittige groepen tussen. Het is hard werken om ze in het gareel te houden, maar ik vind het nog altijd leuk, want ik zie ze groeien.’

‘Ik was zelf een goede leerling. Niet de slimste, maar wel een harde werker. Ik zou mezelf wel in de klas willen hebben. Ik ben opgegroeid in Hoorn. Mijn vader is politieman en mijn moeder is manager. Het lesgeven komt dus niet van huis uit. Eigenlijk wilde ik piloot worden, maar ik deed examen in 2011, midden in de economische crisis, niet de tijd om de luchtvaartbranche in te gaan.’

‘Ik was net achttien toen ik voor de klas ging staan en de eerste anderhalf jaar zijn vreselijk. Dan gaat er van alles mis, maar dat is nodig om je eigen stijl te ontwikkelen. Dat is gelukt, ik heb mijn eigen methodiek. Ik ga het gesprek aan met de leerling. Samen gaan we op zoek naar een oplossing, stap voor stap. Ik stel ze vragen. Wat zou jij doen? Gelukkig heb ik de vrijheid in dit vak om het op mijn eigen manier te doen. De onderwijzer die een uur lang achter elkaar aan het woord is, is niet meer van deze tijd.’ 

Filmpjes

‘Je kan nog zo’n goede les geven, maar er zijn altijd leerlingen die er niet bij kunnen zijn door ziekte, die niet hebben opgelet of die het toch niet begrijpen. Die hebben niks om op terug te vallen en daar wilde ik iets op verzinnen. In de bovenbouw is het tempo vrij hoog, als je twee lessen mist ben je er helemaal uit. Daarom ben ik de filmpjes gaan maken.’

‘Die maak ik niet in Amstelveen, maar op mijn oude school in Haarlem, omdat ze daar nog whiteboards hebben. Dat vinden ze prima, ik heb zelfs een sleutel gekregen. Zo nu en dan trek ik me daar een dag terug en neem ik zo’n tien video’s op. Die hoef ik niet voor te bereiden, ik volg het lesboek Getal en Ruimte en ga in op de voorbeelden die in het boek staan. Dat heb ik al honderden keren in de klas gedaan, dat gaat me dus gemakkelijk af.’

Tekst gaat verder onder foto.

Overal kom ik kijkers tegen. Dan wordt er geroepen: ‘Menno. Foto.’

‘Ik doe alles zelf. Ik heb een simpele camera, een statief en een microfoontje in mijn borstzak. Zo krijg je goede kwaliteit op een simpele manier. De kracht van de filmpjes zit hem in de herkenbaarheid. Ik ben altijd in beeld, altijd voor hetzelfde bord en altijd gekleed in dezelfde trui. Die herkenbaarheid is goed voor de leerlingen en schept ook een band met de kijkers.’

De filmpjes hebben gemiddeld tussen de vijftigduizend en zeventigduizend views. Dat is erg veel voor een educatief kanaal. Dat heeft wel lang geduurd. Ik ben nu drie jaar bezig en de eerste maanden had ik niet zoveel kijkers. Het begon te groeien in de examenperiode. Sinds anderhalf jaar gaat het echt heel hard. Het is wel altijd mijn doel geweest om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Omdat iedereen in Nederland hetzelfde boek gebruikt, wist ik dat het die potentie had.’

‘Ik krijg veel reacties, ook van collega’s uit het hele land. Er is geen jaloezie of kinnesinne. Zij zijn er juist blij mee, omdat zij net als ik ook naar de filmpjes kunnen verwijzen als het nodig is. Soms krijg ik wel suggesties voor verbeteringen en dan pas ik de video aan.’

Populair

‘Mijn youtubekanaal is tijdens de laatste examenperiode enorm gegroeid. Dat heeft ook met corona te maken, waardoor veel leerlingen thuis les kregen. Ik kreeg een bericht van een meisje die door ziekte en angst voor corona niet naar school durfde. Mede dankzij mijn video’s is ze toch met een acht geslaagd voor het examen. Ik krijg veel van dat soort berichtjes.’

‘Ik durf ook niet meer in mijn oude kleren naar de supermarkt, omdat ik voortdurend herkend wordt. Overal kom ik kijkers tegen. Dan wordt er geroepen: ‘Menno. Foto.’ Super leuk is dat. Tuurlijk zie je de cijfers, maar je realiseert je eigenlijk niet dat het echte mensen zijn, totdat ze je op straat aanspreken. Dan hoor je hoeveel ze eraan gehad hebben en dan weet je waar je het voor doet.’

Sabbatical

‘Na de vakantie sta ik even niet voor de klas. Ik neem een sabbatical. Deze zomer word ik vader en daar wil volop van genieten. Daarnaast wil ik meer aandacht geven aan mijn youtubekanaal. Niet omdat ik het lesgeven niet leuk vind. Ik heb zoveel ideeën, maar had altijd te weinig tijd om ze uit te voeren. De komende maanden ga ik kijken of ik het kanaal nog groter kan maken. Daarnaast wil ik een heleboel video’s een update geven.’

‘Mijn droom is honderdduizend abonnees. Dat zou uniek zijn voor een educatief kanaal. Dan krijg je een silveren button van Youtube en dat lijkt me prachtig. Het liefst wil ik dat iedereen die met wiskunde bezig is, weet dat er video’s van Menno op youtube staan. Kijk naar Menno en dan komt het goed.’

Luister de podcast: Waarom vroeg Menno een biertje aan zijn luisteraars? En wat was zijn grote droom toen hij jong was?

Advertenties

Accuraat