Zoek
Sluit dit zoekvak.

Woningen De Scheg niet populair door hoge prijzen: ‘Ik ben me te pletter geschrokken’

Het loopt vooralsnog niet storm voor de 95 eengezinswoningen in nieuwbouwwijk De Scheg. Voor veel Amstelveners zijn de prijzen voor de woningen simpelweg te hoog. Een hard gelag voor de vele geïnteresseerden die maar al te graag in de nieuwbouwwijk willen wonen.

Van de 95 nieuwbouwwoningen in de nieuwe wijk Eilands’ Eigen in De Scheg is nog slechts 12,6 procent definitief verkocht. Voor nog zo’n 58 procent van woningen kan gewoon worden ingeschreven.

Verkoopcijfers Eiland’s Eigen 1 december 2022. Bron: website Eilands’ Eigen.

De goedkoopste eengezinswoning in het eerste project van De Scheg is te koop voor €730.000 kosten koper. Dit soort bedragen zijn alleen te lenen voor tweeverdieners die beiden minimaal 75.000 euro bruto per jaar binnenhalen. Zelfs dan is er nog weinig geld beschikbaar om het huis in te richten. De netto maandlasten gaan dan minimaal 3.000 euro bedragen. 

Alleen voor rijke tweeverdieners

Wonen in de De Scheg is nu dus alleen weggelegd voor tweeverdieners die minimaal twee keer het modale inkomen (€38.000) verdienen of mensen die een vergelijkbaar huis met enorme overwaarde achterlaten.

Het gemiddeld inkomen per zogenoemde inkomensontvanger in Amstelveen is €45.600 volgens het CBS. Landelijk gezien is dit een hoog gemiddelde. Om de kleinste eengezinswoning (125m2) in De Scheg te kopen moeten tweeverdieners dus beiden 30.000 euro meer verdienen dan het gemiddelde. 

Voormalig Amstelvener Jurriaan van Bokhoven hield de ontwikkelingen rond De Scheg al geruime tijd in de gaten. Omdat het project maar op zich liet wachten koos hij uiteindelijk voor nieuwbouw in Uithoorn. “Ik woon daar nu twee jaar en zou best willen terugkeren naar Amstelveen. Maar ik schrok me echt rot van de prijzen in De Scheg.”

Voor een soortgelijke nieuwbouwwoning in Uithoorn betaalde Van Bokhoven destijds ongeveer vier ton. “Maar nu begint het bij ruim 700.000 euro. En daar is het meerwerk zoals een uitbouw, dakkapellen etc. nog niet eens bij inbegrepen. Ik heb best een aardige baan, maar nogmaals: van deze prijzen ben ik me echt te pletter geschrokken. Ik blijf wel even in Uithoorn.”

‘Voor die paar extra vierkante meters ga ik niet drie of vier ton meer betalen’

Henk van de Heuvel, wilde woning in De Scheg kopen.

Ook Westwijker Henk van den Heuvel had nog graag voor de laatste keer een nieuwe start willen maken. “Ik zit in prima in mijn wijk maar het leek ons heel leuk om nog eens een huis van de grond af aan opnieuw in te richten. En daar had ik best wel een ruime hypotheekverhoging voor over gehad. Maar deze prijzen zijn echt te gortig. Voor die paar extra vierkante meters ga ik niet drie of vier ton meer betalen.”

‘Rare manier van verkoop’

Van den Heuvel merkt net als Van Bokhoven op dat je er nog niet bent met de koopprijs. “Zo moet je ook nog een tuin inrichten. Het wordt er allemaal niet goedkoper op.” Daarbij vond hij de manier van verkoop ook erg raar. “De prijzen waren al voorbereid op stijgende kosten bij de bouw maar als deze eventueel lager zouden uitvallen kon je dat alleen vergoed krijgen in meerwerk. Een rare manier van verkoop, wat mij betreft.”

Eind juli was er op sociale media al veel kritiek bij de introductie van de verkoopprijzen. In  de nieuwsbrief van Eilands’ Eigen werd daar op gereageerd: “Voor mensen die hoopten dat de grondgebonden woningen € 500.000,- zouden kosten (wat uiteraard helemaal niet kán) is  €700.000,- wellicht even schrikken. Maar we zitten natuurlijk niet in Drenthe, maar op één van de hotspots van Nederland, onder de rook van Amsterdam. Daarom verwachten wij ook best wat Amsterdammers die hun appartement van 80m2 of 90m2 in gaan ruilen voor een woning in Eilands’ Eigen.”

Voor mensen die hoopten dat de woningen €500.000,- zouden kosten (wat uiteraard helemaal niet kán) is  €700.000,- wellicht even schrikken

Verkooptekst in nieuwsbrief Eilands’ Eigen.

Als AAN!/RTVA bij ontwikkelaar Vorm om een reactie vraagt op de tegenvallende verkopen, wordt er gereserveerd maar nog wel vol vertrouwen gereageerd. “Wij zijn nu enige tijd in verkoop en hebben te maken met de veranderde marktomstandigheden zoals eerder genoemd en een andere doorloopsnelheid dan in projecten die bijvoorbeeld een jaar geleden in verkoop waren. Desondanks worden er nog steeds woningen verkocht in dit schitterende plan.” 

‘Zorgen om verkoop huidige woning’

De oorzaken van de langzame verkoop is volgens Vorm ook duidelijk. “Hoge grondstofprijzen, stijgende energieprijzen, gestegen rentes ten opzichte van eerdere perioden hebben een effect op de doorloopsnelheid van verkopen. Uiteraard zien ook wij niet meer de snelheid die er eerder was in de oververhitte woningmarkt. In de loop van 2022 is de Nederlandse woningmarkt geconfronteerd met sterk oplopende hypotheekrentes. Ondanks het feit dat de hypotheekrentes momenteel gelukkig weer dalende zijn, heeft dit een impact op de dubbele maandlasten van onze kopers en maken mensen zich -al dan niet terecht- zorgen om de verkoop van hun huidige woning.”

Gesteggel rond grond De Scheg

Vorm is in 2020 eigenaar geworden van de grond in De Scheg. Het is geen geheim dat er voor die tijd veelvuldig is gespeculeerd met de grond. De plannen voor een nieuwe wijk lagen er al terwijl er op de grond nog een bestemming lag. Snelle jongens hebben daarna grote stukken grond aangekocht om deze soms per enkele vierkante meters te verkopen als belegging. Deze praktijken zijn er ook medeschuldig aan dat er zo lang moest worden gewacht op de aanvang van het project.
Rond de verkoop van de grond liet de de niet onbesproken zakenman en grondverkoper Shandar Kooij nog juichende berichten optekenen in De Volkskrant. De zaken liggen er nu echter veel anders voor en over de grond voor het tweede deel van De Scheg wordt nog enorm gesteggeld. Het rendement valt tegen en de werkwijze van Kooij wordt door een belegger in twijfel getrokken. Deze spelletjes zorgen ervoor dat de verdere ontwikkeling van De Scheg alleen maar wordt vertraagd. Met als vermoedelijk resultaat ook torenhoge huizenprijzen in de tweede en derde fase van De Scheg
Hier komt Eilands’ Eigen te liggen, aan de zuidkant van Westwijk.

Advertenties