Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wormen en schimmels moeten Bloesempark vitaler maken: bezoekers belasten bodem te veel

bloesempark

Het gaat niet goed met het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. De gezondheid van de Japanse sierkersen gaat al een aantal jaar achteruit. Op de website van het Amsterdamse Bos valt te lezen dat dit vooral ligt aan de bodemkwaliteit.

Al geruime tijd wordt door de medewerkers van het Bos geprobeerd om de problemen bij het mateloos populaire Bloesempark aan te pakken. Na diverse onderzoeken gaat nu worden geprobeerd de bodemdichtheid op te lossen met wormen en schimmels. 

Enorme belasting bodem

Een korte uitleg op de site van Bos over de oorzaak: “In het Bloesempark zorgt het hoge bezoekersaantal elk jaar tijdens de bloesemperiode voor een enorme belasting voor de bodem. Bodemverdichting brengt langdurige tot onherstelbare schade toe aan de structuur van de bodem en heeft een negatieve invloed op de verhouding water en lucht in de bodem. Dit beïnvloedt de vegetatie, omdat de beschadigde bodem moeilijk tot geen water doorlaat, waardoor een zure en extreme groeiomgeving ontstaat.”

Lees ook: Weinig zonneschijn en veel wind maar Bloesempark blijft Amstelveens trots

De oplossing lijkt uit de natuur zelf te kunnen komen. “We willen de bodem in het Bloesempark verbeteren door wormen en schimmels uit te zetten. Schimmels zorgen voor een betere bodemstructuur met hun lange schimmeldraden. Wormen voelen zich prettiger bij de aanwezigheid van schimmels. Ze graven verticale gangen. Dat maakt de doorworteling en afwatering beter. Deze duurzame wijze van bodemverbetering wordt nog niet vaak toegepast. Het Amsterdamse Bos staat open voor nieuwe innovatieve toepassingen.”

Rijker bodemleven

De medewerkers van het Amsterdamse Bos gaan de wormen en de schimmels in maart uitzetten, voorafgaand aan de bloesemperiode. “We verwachten dat de Japanse kersen vitaler worden, wanneer de bodem waar de bomen in staan gezonder is, met een rijker bodemleven. Daarmee is het Bloesempark in principe bestand tegen het hoge bezoekersaantal tijdens de komende bloesemperiode. Vanzelfsprekend monitoren we dit. We houden in de gaten of de bomen het beter gaan doen of dat er nog andere maatregelen nodig zijn.”

Advertenties

Accuraat
Cookieconsent met Real Cookie Banner