Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zero tolerance voor probleemjeugd in Middenhoven: ‘Boete voor doelloos rondhangen’

Jongeren die doelloos rond het Amstelveense winkelcentrum Middenhoven hangen en al eens zijn gewaarschuwd, krijgen vanaf nu direct een boete. Het is een van de maatregelen waarmee de gemeente en de politie de aanhoudende jeugdoverlast in de wijk de kop willen indrukken. 

Door Jouri Bakker

Dat zegt de politie tegen NH Nieuws, in een reactie op het gisteren gepubliceerde artikel over de mishandeling van een wijkbewoonster. Die mishandeling wordt door verschillende andere buurtbewoners gelinkt aan de jeugdterreur waar de wijk al tijden onder gebukt gaat.

Behalve het lik-op-stuk-beleid horen ook huisbezoeken bij het ‘plan van aanpak’, aldus de politie. Agenten en jongerenwerkers zoeken de overlastgevende jongeren thuis op om daar met hen en hun ouders in gesprek te gaan.

Verder zullen politie en boa’s de komende tijd vaker surveilleren. Wie zomaar rondhangt bij het winkelcentrum krijgt eerst nog een waarschuwing. Maar wie al een waarschuwing heeft gekregen, kan niet op coulance, maar wel op een boete rekenen.

Overlast ‘hardnekkig’

Directe aanleiding voor de maatregelen zijn waarnemingen door de wijkagent, die heeft geconstateerd dat de jeugdoverlast rond het winkelcentrum ‘hardnekkig’ is. Een deel van de jongeren is aangesproken en weggestuurd, maar dat ‘heeft tot op heden nog niet geresulteerd in een gewenst resultaat’, aldus de politie.

In tegenstelling tot gisteren kan de politie nu wél bevestigen dat er afgelopen vrijdagavond een geweldsincident aan de nabijgelegen Orion heeft plaatsgevonden. Er is die avond niemand aangehouden, maar het slachtoffer heeft aangifte gedaan, bevestigt de politie. Het onderzoek naar het geweld gaat door en getuigen van de mishandeling wordt gevraagd zich te melden.

Video

In een video van de bewuste avond in handen van NH Nieuws, is te zien hoe een jongen dreigend op een man afloopt en roept: “Lekker voor je, kankerhoer” en even later: “Ik ga je doden. Moet ik op je trekken ofzo?” Om hen heen staat een groep van zo’n tien jongeren. De jongen begint de man te duwen. Of de mishandelde vrouw ook te zien is op de beelden is niet duidelijk.

Het was niet het eerste incident, bevestigt ook de politie nu. “Er zijn de laatste tijd meerdere meldingen gedaan terzake overlast en vernieling, o.a gooien van eieren. Deze meldingen worden nauwkeurig onderzocht. Het heeft bij de politie Amstelveen prioriteit met als doel de jeugdoverlast te doen stoppen.”

Overigens beloofde wethouder Raat na een steekpartij in 2019 al dat er op en rond ‘hotspot’ Orion vaker gesurveilleerd zou worden. Toch ging het een jaar later weer flink mis, toen bij het winkelcentrum een grote groep jongeren met elkaar op de vuist ging. Via NH Nieuws.

Advertenties

Accuraat