Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rechter fluit gemeente terug: Besluit bussluis Bovenkerk onrechtmatig

Opnieuw heeft het Amstelveense College van B en W een rechtszaak verloren. Deze keer heeft de Rechtbank Amsterdam beslist dat het gemeentebestuur begin vorig jaar niet zorgvuldig heeft gehandeld bij het nemen van een besluit over het aanleggen van de bussluis in de Noorddammerlaan ter hoogte van de bocht naar de Legmeerdijk. De rechter heeft dit besluit daarom deze week vernietigd.

Het vonnis van de rechter betekent niet dat de bussluis in de Noorddammerlaan nu meteen moet worden afgebroken. Die eis had namelijk geen van de partijen voor de rechter gesteld. Het college wordt door de rechter gesommeerd een nieuw, zorgvuldig verkeersbesluit te nemen.

De rechter deed uitspraak in een zaak die tegen de gemeente was aangespannen door enkele bewoners van Bovenkerk, van wie de meesten zich hadden verenigd in het Actiecomité Veilig Bovenkerk. Zij vinden dat de gemeente onderzoeksgegevens over sluipverkeer onder de pet heeft gehouden toen ze de bewoners van Bovenkerk in een enquête om hun mening vroeg. De rechter is het daarmee eens. “Door niet alle beschikbare informatie voor te leggen aan de deelnemers van de enquête, heeft het college het verkeersbesluit op onzorgvuldige wijze voorbereid.”

Net als de bewoners vindt ook de rechtbank dat de gemeente hap-snap-beleid heeft gevoerd door te weinig onderzoek te doen naar mogelijk sluipverkeer, vervolgens wel de bussluis aan te leggen en maar af te wachten hoe het zich allemaal zou ontwikkelen. Vervolgens werden aanvullende maatregelen genomen zoals drempels aanleggen, versmallingen aanbrengen en éénrichtingverkeer in enkele straten doorvoeren. “Het verkeersbesluit is gebrekkig gemotiveerd”, concludeert de rechter.

 

Advertenties

Cookieconsent met Real Cookie Banner