Bewoners en ondernemers rondom de mogelijk aan te leggen skatebaan tussen de Legmeerdijk en de Schweitzerlaan zijn een handtekeningenactie gestart om hun onvrede rond de plannen kenbaar te maken.
Het plan om een skatebaan in Amstelveen-Zuid te realiseren werd in 2019 omarmd door de Amstelveense raad. Aanleiding was een actie dat een aantal jonge Westwijkers had opgezet. In 2021 kwam de locatie aan Schweitzerlaan uit de koker.
De realisatie heeft echter nogal wat voeten in de aarde. Om de voorziening daadwerkelijk te realiseren moesten er enkele extra onderzoeken worden uitgevoerd naar bijvoorbeeld akoestiek en stikstofberekening. Ondertussen rijzen de kosten de pan uit.
120 handtekeningen
Bewoners en ondernemers die in de buurt van de geplande locatie wonen, zijn zich nu gaan roeren. Onlangs werd een handtekeningenactie opgezet waar veel buurtbewoners al hebben getekend. Ook zo’n dertig ondernemers die rond de Schweitzerlaan zijn gevestigd hebben een handtekening gezet. De teller bij de omwonenden staat al op 80.
Tekst gaat verder onder foto.

Omwonende Ancilla Tjepkema is allesbehalve blij met de komst van een skatebaan. “Wij hebben in 2020 een huis aan de Legmeerdijk gekocht en hebben toen geïnformeerd bij de gemeente wat de plannen zijn met het stuk groen naast onze woning. De gemeente vertelde toen dat deze bestemming groen zou blijven.”
‘Google maar eens overlast skatebaan’
Tjepkema wist wel dat vlakbij de woning al een Jongeren Ontmoetingsplek was gesitueerd. “Prima. We horen in de zomer weleens wat muziek, maar we zijn allemaal jong geweest.” De vestiging van een skatebaan is wat haar betreft van een andere orde.”Een dergelijke plek heeft een enorme aanzuigingskracht. En niet alleen van jonge skateboarders. Google maar eens ‘overlast skatebaan’. Je weet niet wat je tegenkomt.”
Tjepkema benadrukt dat ze de jeugd zeker een plek gunt om lekker te kunnen skaten. “Ik ben het er helemaal mee eens dat er ook in Amstelveen-Zuid een mooie plek moet komen. Maar dan wel op een locatie met toezicht en waar niemand overlast ondervindt.”
Ook veel ondernemers zien het plan niet zitten. Een ondernemer wil wel praten, maar doet dat liever anoniem uit angst voor eventuele represailles. “Ik krijg nu af en toe al een grote bek als ik sommige jongeren vraag om wat minder troep te maken.”
‘Lege zakjes drugs en pissen tegen gebouwen’
Deze ondernemer is zich ook bewust dat er ruimte moet zijn om te skaten maar ook hij zet grote vraagtekens bij de aangewezen locatie. “Ik kom over als een nimby, maar ik heb nu al last van jongeren die in het weekend tegen mijn pand staan te pissen. Na het weekend kan ik hier vaak een rondje maken om de lege zakjes drugs te verzamelen. Met een skatebaan gaat dat alleen maar erger worden. Ja, ook het plassen. Want wc’s zijn niet meegenomen in het plan.”
De gemeente heeft altijd gecommuniceerd dat het om een kleinschalige skatebaan zou gaan. Volgens de ondernemer is daar met 1.500 vierkante meter geen sprake meer van. Net als veel omwonenden vreest hij voor meer onveiligheid en geluidsoverlast. “Een skatepark is gewoon geen goed idee dichtbij bebouwing. De meeste ondernemers hier op dit bedrijventerrein denken daar net zo over,” zegt hij wijzend op dertig handtekeningen van omliggende bedrijven.
‘Een initiatiefnemer blijkt allang niet meer te skaten’
De omwonenden en ondernemers vragen zich hardop af of de gemeente nog niet eens goed kan kijken naar de huidige aangewezen locatie. De vraag voor een skatebaan kwam destijds van een aantal jeugdige Amstelveners. Tjepkema daarover: “Toen we een rondje in de buurt maakten om te horen hoe andere buurtbewoners ertegenover staan, belden we ook aan bij de ouders van een van de initiatiefnemers. Die jongen bleek ondertussen al lang niet meer te skaten en andere interesses te hebben.”
De gemeente laat in een reactie weten dat de voorbereidingen voor een skatepark op de locatie nog steeds lopen. De skatebaan gaat echter wel duurder uitvallen dan in eerste instantie gepland.
Lees ook: Nieuwe skatebaan Westwijk laat op zich wachten: mogelijk terug naar tekentafel
In 2020 werd uitgegaan van zo’n 300.000 euro voor de aanleg. “ Onder andere vanwege extreem gestegen prijzen van grondstoffen en ook vanwege de locatie waar voorbereidende werkzaamheden nodig zijn zoals het voorbelasten van de grond, is aanvullend budget nodig. Ook is het wenselijk om het park rond de nieuwe skatebaan groener in te richten. Daarnaast is watercompensatie nodig,” laat de gemeente in een reactie weten aan 1Amstelveen.
Akoestisch onderzoek
Het voorstel voor meer budget wordt via de perspectiefnota aan de raad voorgelegd in juli. “Het college heeft al eerder het locatiebesluit genomen. Na besluitvorming over de besteding van het fonds, kunnen we verder met het ontwikkelen van de skatevoorziening.”
Ook laat de gemeente weten dat het akoestisch onderzoek is uitgevoerd. Hieruit blijkt dat voor de kant van de bedrijven en woningen (oost) geen maatregelen nodig zijn. “Zo’n akoestisch onderzoek is een rekenmodel waarbij gegevens worden ingevoerd om te kijken of geluidsbelasting op woningen wordt overschreden. Aan de westkant van de Legmeerdijk, dus aan de overkant van de weg, liggen wel twee woningen waarbij de waarde rond de grenswaarde uitkomt,” aldus de gemeente die laat weten via-via op de hoogte te zijn van de handtekeningenactie maar niet weet om wie het gaat en wat de bezwaren zijn.
De bewoners en bedrijven laten het er nog niet bij zitten. Zij hebben tot maximaal 15 juni om bezwaar te maken tegen de omgevingsvergunning. Omwonenden die meer informatie willen over de actie kunnen contact opnemen via stopskateparkwestwijk@gmail.com.