Search
Close this search box.

Skatepark in Westwijk kost bijna 900.000 euro: drie keer zoveel als in eerste instantie verwacht

Het skatepark dat aan de Westwijkse Schweitzerlaan moet verrijzen gaat bijna drie keer zoveel kosten als in eerste instantie werd verwacht. Het Amstelveense college sprak in augustus 2020 nog over een indicatieve kostenpost van rond de 300.000 euro. Enkele maanden later was dit al opgelopen naar 390.000 euro. Inmiddels wordt uitgegaan van 890.000 euro blijkt uit aangevraagde omgevingsvergunning.

De skatebaan komt er naar aanleiding van een initiatief in 2019. Drie skaters lieten toen weten dat er in de wijk weinig ruimte was om hun hobby uit te voeren. De gemeenteraad ondersteunde de wens van de drie en uiteindelijk werd gekozen voor het terrein aan de Schweitzerlaan om de baan te realiseren.

Lees ook: Bewoners en bedrijven keren zich tegen vestiging skatebaan aan Westwijkse Schweitzerlaan

De kosten voor de realisatie liggen echter danig hoger dan in eerste instantie verwacht. De gemeenteraad werd in oktober 2022 al geïnformeerd over meerkosten. Kosten voor onderzoeken, watercompensatie, maatregelen overschrijding geluidsnormen, de voorbelasting en prijsstijgingen werden als oorzaak gegeven.

Bijna negen ton

Uiteindelijk is gebleken dat de kosten voor de skatebaan zelf 350.000 euro hoger zijn dan verwacht. Daarbij is er nog eens 150.000 gereserveerd om het groen rond het skatepark een nieuwe impuls te geven. De totale kosten komen daarmee op 890.000 euro te liggen.

Lees ook: Nieuwe skatebaan Westwijk laat op zich wachten: mogelijk terug naar tekentafel

Een woordvoerder van de gemeente legt uit: “Het skatepark valt vanwege diverse oorzaken inderdaad duurder uit dan aanvankelijk geraamd. Tijdens de voorbereiding zijn aanvullende werkzaamheden en onderzoeken nodig gebleken en daarmee namen ook de projectkosten toe. Ook zijn grondstoffen zoals staal en beton aanzienlijk in prijs gestegen. Daarnaast zorgt de gekozen locatie ervoor dat voorbelasting van het terrein nodig is. Dat kost bijvoorbeeld 65.000 euro.”

De gemeente stelt dat met deze aspecten bij het vaststellen van het aanvankelijke budget geen rekening was gehouden. “Bovendien willen we het groen naast het park in overleg met omwonenden opwaarderen en hebben daarvoor 150.000 euro berekend, ook uit het fonds Groen, water en recreatie. Het aanvullende budget van 500.000 euro is aangevraagd en toegekend via de perspectiefnota 2024.”

Advertenties